Altını Olanlara Büyük Şok! 50 Yıl Sonra İlk Kez Oldu: Altın Fiyatları Yükseliyor-1 Mart 2024 Çeyrek Altın, Gram Altın Fiyatları

featured

Altında Son 50 Yılın En Yüksek Alımı Yapıldı

Geçtiğimiz yıl Türkiye, 319 tonluk altın ithalatı gerçekleştirerek son 50 yılın en yüksek altın alımını sağlamıştı. Yeni ekonomi yönetimi, parasal sıkılaşma adımları kapsamında altın ithalatına kısıtlamalar getirirken, Ocak ayı ticaret verileri altın sahiplerini şaşırttı.

Altın ve Dövize Olan Talep Rekor Kırdı

Yüksek enflasyonun etkisiyle vatandaşların mevduat biriktirme alışkanlıkları değişirken, altın ve dövize olan talep Türkiye’de rekor seviyelere ulaştı. Küresel risk faktörlerindeki artış, Türkiye’de de altına olan talebi yükseltirken, bireysel ve özel şirketlerin altın talepleri son 50 yılın en üst seviyesine çıktı.

Altın İthalatı Azaldı

Geçtiğimiz yıl 319 tonluk altın ithalatı gerçekleşirken, bu rakam Türkiye’nin tarihindeki en yüksek seviyeye işaret etti. Yeni ekonomi yönetimi tarafından alınan sıkı tedbirlerin etkisi, 2024 yılının başına yönelik verilerde gözlendi. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası’ndan alınan verilere göre, Ocak ayında altın ithalatında %83,1’lik bir düşüş yaşandı. 2023 Ocak ayında 68.330 kg olan ithalat, 2024 Ocak ayında 11.546 kg’ye geriledi.

22 Ayarlık 1 Gram Altın Üretimi Durabilir!

Aynı dönemde gümüş ithalatı da %74,4 oranında azalarak 41.891 kg oldu. Türkiye-AB Gümrük Birliği kapsamının dışında kalan ülkelerden yapılan altın ithalatına %20 vergi getirilmesi ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kısıtlamaları altın ithalatını etkiledi. Uzmanlar, bu kısıtlamaların altın işlemlerinde ciddi değişikliklere yol açabileceğini ve 22 ayarlık 1 gram altın üretiminin sonlanabileceğini belirtiyorlar.

Altın
Altın

1 Mart 2024 Çeyrek ve Gram Altın Fiyatı

Altın fiyatları son dakika gelişmeleriyle yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Bugün, gram altın 2.058,07 TL’den alıcı bulurken, çeyrek altın 3.356 TL’den kapanış yaparak yatırımcıların dikkatini çekiyor.

Türkiye’deki ekonomik değişimler ve uluslararası faktörler altın piyasalarını etkilemeye devam ederken, yatırımcılar dalgalı seyir izleyen altın fiyatlarını yakından takip ediyorlar.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü
Altını Olanlara Büyük Şok! 50 Yıl Sonra İlk Kez Oldu: Altın Fiyatları Yükseliyor-1 Mart 2024 Çeyrek Altın, Gram Altın Fiyatları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir