Asgari Ücret Zammı Beklenirken, 8309 TL’ye Düşürüldü!

asgari ücret

2024 Ocak Asgari Ücret Beklentisi: Yeni Rakamlarla Hayal Kırıklığı

Milyonlarca asgari ücretlinin merakla beklediği 2024 zammı öncesinde, beklentilerle ters düşen bir gelişme yaşandı. Enflasyonun yarattığı baskı altında eriyen alım gücü, asgari ücretin beklenen artışının aksine düşüş gösterdi.

Asgari Ücrette Enflasyonun Gölgeleri

Aralık ayında açıklanacak olan yeni asgari ücret rakamları öncesinde, işçi ve emekçi kesimlerde artan bir umut ve beklenti hâkimdi. Temmuz ayında yapılan ara zammın ardından, asgari ücrette yılın ikinci yarısında bir artış daha olacağı yönündeki tahminler kuvvetlenmişti. Fakat yaşanan enflasyon artışı, bu umutların erken söndürülmesine neden oldu.

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, Temmuz-Ekim dönemini kapsayan enflasyon verileriyle güncellenen alım gücü, asgari ücretliler için hayal kırıklığına dönüştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından hesaplanan rakamlar, tüketici enflasyonundaki artışın boyutunu gözler önüne serdi. TÜİK’in yüzde 29.41 olarak açıkladığı enflasyon artışı, ENAG’ın hesaplamalarına göre yüzde 37.22’ye ulaştı. Bu durum, en düşük memur maaşlarının alım gücünün Temmuz ayından Kasım ayı başına kadar ciddi oranda düştüğünü ortaya koydu.

Örneğin, eş ve çocuk yardımı dahil edildiğinde 22 bin lira olan en düşük memur maaşı, TÜİK verilerine göre 17 bin liraya, ENAG verilerine göre ise 16 bin 36 liraya geriledi. Bekar bir memurun Temmuz’da 20 bin 352 lira olan maaş alım gücü de benzer şekilde azalarak, 15 bin 727 lira ve 14 bin 832 lira seviyelerine indi.

Yeni Asgari Ücret Rakamları ve Alım Gücü Kaybı

Asgari ücretle çalışan vatandaşlar için durum daha da vahim. Temmuz ayında alınan karar ile asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük ara zammın ardından, asgari ücretlilerin maaşları 11 bin 402 liraya yükseltilmişti. Ancak, yaşanan enflasyon artışı ve alım gücündeki düşüş ile asgari ücretlinin cebine yansıyan net miktar, hesaplamalara göre düşüş gösterdi.

Yeni hesaplamalara göre asgari ücret, 2 bin 591 liralık bir alım gücü kaybı ile 8 bin 811 TL’ye indi. ENAG’ın enflasyon rakamları baz alındığında ise bu miktar 8 bin 309 TL’ye kadar geriledi. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre ise Ocak ayında asgari ücretin en düşük 15 bin TL olması yönünde beklentiler mevcut. (Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
3
sinirli
Sinirli
2
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü
Asgari Ücret Zammı Beklenirken, 8309 TL’ye Düşürüldü!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir