Bolu’da Memur ve Emekli Maaşlarındaki Erimeyi Durdurmak İçin Refah Payı Talebi

furkan özübek

Bolu’da Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Bolu İl Başkanı Furkan Özübek, 2023 yılı ekim ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından bir basın açıklaması yaptı.

Özübek, açıklamasında, “Ekim ayı enflasyonu da geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yüksek geldi. Enflasyon hızla yükselmeye devam etti. Ekim’de enflasyon %3,43 oranında artarken yıllık enflasyon da %61,36 olarak belirlendi. Haziran ayından bu yana 4 aylık sürede ise TÜFE %29,4 oldu.” dedi.

Temmuz ayında memur maaşlarına enflasyon farkı hariç %6 zam yapıldığını hatırlatan Özübek, “Hal böyle olunca zammın yapıldığı ilk ayda aldıkları zammın fazlasını enflasyona kaptıran memurlarımızın maaşları ekim ayı itibari ile %23,4 oranında erimiş oldu.” ifadelerini kullandı.

Özübek, yılsonuna kadar önlerinde, özellikle okul ve ısınma giderlerinin bütçelerini zorlayacağı 2 aylık bir süreç daha olduğunu belirterek, “Maaşlardaki erimenin %23’ü aşması kamu çalışanları ve emekliler için zor günlerin şiddetlenerek süreceğini gösteriyor.” dedi.

ozubek eylem 2

Özellikle TCMB’nin 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin enflasyon beklentisini yukarı yönlü güncellemesinin önümüzdeki dönemde de yüksek enflasyonun devam edeceğinin işareti olduğunu vurgulayan Özübek, “Ancak toplu sözleşme süreci sonunda kararlaştırılan maaş zamları, ilgili döneme ait enflasyon beklentilerinin dahi altında kaldı. Bu da kamu çalışanları ve emeklilerin maaşlarındaki erimenin kaçınılmaz olduğu anlamına gelmektedir.” diye konuştu.

Türkiye Kamu-Sen olarak daima kamu çalışanlarına ve emeklilerine piyasa gerçekleriyle örtüşen maaş zammı yapılması gerektiğini ifade eden Özübek, “Kamu görevlilerimizin alım gücünün yükseltilmesi için gerçek enflasyonun üzerinde bir artış yapılması ve buna ek olarak refah payı verilmesinin zorunlu olduğunu vurguluyoruz.” dedi.

Türkiye Kamu-Sen olarak ekonomik öngörülerinin yerinde olduğunun TÜİK’in açıkladığı rakamlarla ortaya çıktığını belirten Özübek, “Bu bakımdan taleplerimizin de haklılığı ve sağlam temellere dayandığı görülüyor.” ifadelerini kullandı.

Toplu sözleşme görüşmelerinin kamu çalışanlarının beklentilerine çözüm üretemediğini kaydeden Özübek, “TBMM’de başlayacak olan bütçe görüşmeleri bu aşamada maaşlardaki erimenin durdurulabileceği tek mekanizma. Bu süreci iyi değerlendirmek zorundayız. Önemli olan maaşların hangi oranda yükseldiği değil alım gücünün hangi oranda arttığıdır.” dedi.

özübek eylem

Son yıllarda maaşlara yapılan oransal artışların yüksek gibi görünse de gerçekleşen enflasyonun, yapılan artışları aştığı için maaşların sürekli eridiğini ve alım gücünün sürekli düştüğünü vurgulayan Özübek, “Bu bakımdan daha önce de ifade ettiğimiz gibi bu erimenin mutlak surette durdurulması gerekmektedir. Bunu sağlamanın tek yolu da kamu çalışanlarına refah payı verilmesinden geçmektedir.” diye konuştu.

Özübek, TCMB’nin beklentilerine uygun bir maaş zammı ve üzerine %10 refah payı verilmesi ile enflasyon farkının da ortaya çıktığı ay itibarı ile maaşlara yansıtılması yönündeki taleplerinin hiç olmazsa bütçe görüşmeleri esnasında karşılık bulması gerektiğini belirterek, “TÜİK’in rakamları bile ne kamu çalışanlarının ne de emeklilerimizin çarşı, pazarda karşılaştığı bu zamlara dayanacak gücünün kalmadığını söylüyor; yetkilileri bu gerçeğe göre hareket etmeye çağırıyoruz.” dedi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bolu’da Memur ve Emekli Maaşlarındaki Erimeyi Durdurmak İçin Refah Payı Talebi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir