Dolara müdahale gelir mi? Ekonomi doçenti açıkladı!

Son dönemde hızla yükselen döviz kuru, "Dolara müdahale gelir mi?" sorusunu akıllara getirdi. Ekonomi doçenti isim, dolara müdahale konusunda açıklamalarda bulundu.

featured

Son zamanlarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, yatırımcıları ve vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Özellikle dolar kurundaki sürekli yükseliş, ekonomide ciddi etkiler yaratıyor. 2023 yılının ikinci yarısında hız kazanan dolar kuru, 27 TL seviyelerine kadar tırmandı ve hala durmak bilmiyor. Bu durum, “Dolara müdahale edilecek mi?” sorusunu akıllara getiriyor. Dolara müdahale ne zaman gelecek? İşte merak edilen konu hakkında tüm detaylar…

Dolar kurundaki ani yükselişlere ilişkin uzmanlar çeşitli uyarılarda bulunuyor. 2023 yılının ikinci yarısında hız kazanan dolar kurunun 27 TL’yi, Euro kurunun ise 30 TL seviyeleri görmesiyle beklenen açıklama geldi.

Dolara müdahale gerekiyor

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, yaptığı açıklamada, döviz kurundaki bu hızlı artışın enflasyon beklentilerini kontrol edilemez hale getireceğini vurguladı.

Dolar kurunun 27 TL seviyelerine ulaşmasıyla birlikte durdurulması gerektiğini ve dolar kuruna müdahale edilmesi gerektiğini savunan Atılım Murat, müdahaleden 1 – 2 ay sonra bir süre daha kontrollü bir politika izlenerek doların biraz daha yükselmesine izin verilebileceğini anlattı.

2023 sonu dolar kuru tahmini

Doların 30 TL seviyesine yükseleceği tahminini de paylaşan Doç. Dr. Murat, Uzman, kamu bankalarının dolar kuruna müdahale ettiğine belirtti.

Euro kurundaki hızlı yükselişi ise dolar/euro paritesinin hızlanmasına bağlayan Doç. Dr Murat, . Ancak paritenin 1.12 seviyelerinin üzerine çıkması ile zirve seviyesinin 1.16 ile 1.17 seviyelerinden daha da ilerlemeyeceğini ifade etti. Murat, dolar kurunun 2023 yılının sonunda 30 TL’ye ulaşabileceğine dair tahminini de paylaştı.

Günümüzde 27 TL olan dolar kurunun 30 TL’ye yükselmesi için yaklaşık 3 TL’lik bir fark olduğunu belirten Murat, doların yükselmesiyle birlikte enflasyonu kontrol edilemez hale getireceğini dile getirdi.

27’lerde durmamız gerekiyor

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, açıklamalarının devamında, “Beklentileri yönetemeyiz. O nedenle biraz şimdi 27’lerde durmamız gerekiyor, beklememiz gerekiyor. Müdahale edilmesi gerekiyor. Ondan sonra belki bir ay sonra, iki ay sonra biraz daha yükselmesine izin verilir. Ben kontrollü kur politikasının devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz enflasyonu düşük bir ülke değiliz. Bakın yüzde 85 enflasyon gördük biz geçen sene. Sadece dolardaki son bir aylık yükseliş ve yanı sıra vergilerle beraber yüzde 50-55’leri görebileceğimizi düşünüyorum enflasyonda. Yeni gelecek vergilerden bahsetmiyorum. Dolarda ekstra bir yükselişten de bahsetmiyorum. Bu da resmi enflasyon yani. Bizim mutfak enflasyonu falan da değil.” ifadelerine yer verdi.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dolara müdahale gelir mi? Ekonomi doçenti açıkladı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir