Düzce’de yetiştirilen ve “Osmanlı saray mutfağının pirinci” olarak bilinen Konuralp pirincinde üretim artıyor. Ürün, adını aldığı bölgede ata tohumlarıyla nesilden nesle aktarılarak yetiştiriliyor.
2019 yılında coğrafi işaret tescili alan bu yerel pirinç için devlet destekleri de yıllar içinde arttı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Atıl Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirme (TAKE), Genç Çiftçi ve Kırsal Kalkınma projeleri ile verdiği sertifikalı tohum hibeleri üretime katkı sağladı. Düzce Valiliği İl Özel İdaresi’nin ekipman desteği de üretim miktarını, ekim alanını ve çiftçi sayısını artırdı.
Rakamlar Yükseliyor, Hasat Başladı
Son beş yılda çeltik ekilen arazi 1.300 dekardan 2.100 dekara çıktı. Aynı dönemde üretici sayısı 58’den 101’e yükseldi. Dekar başına alınan verim ise 600–650 kilogramdan 900–950 kilograma ulaştı. İl Özel İdaresi’nin sağladığı kurutma tesisleri, dron desteği, belediyenin alan açma çalışmaları ve genç üreticilerin katkısıyla bu yılın hasat süreci başladı.
“Devlet Destekleri Sürüyor”
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, üretimdeki artışın üreticileri memnun ettiğini söyledi. Uzun, “Son beş yılda ekim alanında yüzde 60 oranında artış gözlemliyoruz. Buna bağlı olarak rekolte de artmıştır. Son bir yılda ekim ve rekoltede yüzde 20’lik bir artış yaşandı. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda çeltik ekim alanını 4,000 dekara çıkarmak.” dedi.
Genç üreticilere yeni teknolojilerle destek verdiklerini belirten Uzun, “Bu kıymetli ürünü üretmek için gösterdikleri çaba bizleri mutlu ediyor. Düzce Valiliği’nin önderliğinde, İl Özel İdaresi desteği ile Konuralp pirincinin işlenmesi, ambalajlanması ve markalaşması konularında önemli adımlar atıldı. Bakanlığımızın destekleri de sürmektedir. Atıl Tarım Arazilerinin Kullanımını Etkinleştirme projesi kapsamındaki tohum desteğimiz devam ediyor. Geçen yıl çiftçilerimize 2,5 milyon liralık tohum desteği sağladık. Sertifikalı tohum olması üretim miktarını olumlu yönde etkilemektedir. Bu yıl kuraklık olmasına rağmen rekoltede artış gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu.
Uzun, kamu kurumlarının üreticilerle birlikte hareket ettiğini belirterek şunları söyledi: “Böylece genç çiftçileri üretime dahil ediyoruz. Gençlerin tarıma yönelmesi, verimi, alanı ve kaliteyi artırıyor. Bu değerli ürünün Türkiye’deki sofralara ulaşmasında büyük bir çaba var. Üreticilerimize bu çabaları için teşekkür ediyor ve daha bereketli sezonlar diliyorum.”
“Her Gün Kundaktaki Bebek Gibi Ürünle İlgileniyoruz”
Üretici Vural Aktepe, üretimin zorluklarına dikkat çekti: “120 gün boyunca her gün tarlada yattık kalktık. Her gün kundaktaki bebek gibi ürünle ilgileniyoruz. Devletimiz sağ olsun, bize yardımcı oluyor. Genç çiftçilerin sayısının artmasını istiyoruz. Bizden sonraki neslin bu işi devam ettirmesi için elimizden geleni yapıyoruz.” dedi.
Üretici Orhan Aktepe de desteklerin üretime katkısını vurguladı: “Devletimiz buraya bir kurutma fabrikası kurdu. Bu sayede üretim alanı artıyor. Bu yıl biz, 150 dönüme yakın üretim alanını artırdık. Devletimizin desteği olduğu sürece biz ekime, üretime devam etmek istiyoruz. Kalitemiz her yıl olduğu gibi mükemmel; kuraklık olmasına rağmen zorlanmış olsak da üstesinden geldik.” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)