Gerede’deki İşletmeler Ceza Yemesin: Osman Yılmaz Fiyat Etiketine Değindi

Osman Yılmaz

Lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde fiyat listesi ve fiyat etiketi konulması zorunluluğu getirildiğini dile getiren Gerede Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Yılmaz, üyelerinin yönetmeliğe uyması gerektiği aksi takdirde cezai işleme maruz kalacağını belirtti.

Gerede Lokanta

Gerede Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Osman Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle 01.01.2024 tarihinden itibaren lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde fiyat listesi ve fiyat etiketi konulması zorunluluğu getirildi. Kararın resmi gazetede yürürlüğe gireceği bildirildi. Bu kapsamda, üyelerimize Bolu Ticaret İl Müdürü Ersin Terzi tarafından Yönetmelik ve Yönetmeliğin uygulanması konusunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.”

Fiyat Listesi Zorunluluğu Resmi Gazete’de Yayınlandı

Lokanta ve kafelere fiyat listesi zorunluluğu Resmi Gazete’de yayınlandı. Tarife ve fiyat listelerine ilişkin belgeler lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulacak. Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu iş yerinde, ayrıca lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde ise iş yerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılacak, takılacak veya konulacak.

Yönetmelik, 1 Ocak 2024’te Yürürlüğe Girecek

Şikayetler üzerine yönetmelikte değişiklik yapıldı. Ticaret Bakanlığı da yaptığı açıklamayla düzenlemenin detaylarını paylaştı. Buna göre, lokanta, restoran, kafe ve benzeri işletmelerin sunduğu mal ve hizmet fiyatlarında, enflasyon oranının ve maliyetlerin çok üzerinde, devamlı fiyat artışları yapıldığı ve bunların fiyat listesi ve tarifeler yoluyla tüketicilerin tam ve doğru bilgilendirilerek ekonomik çıkarlarının korunması amacının gerçekleştirilmesine engel olduğuna ilişkin son dönemde çok sayıda tüketici şikayeti ulaştı.

Bakanlığa intikal eden bu şikayetlerin ve mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde değişiklik ihtiyacı doğdu. Düzenlemenin yapıldığı sektörü temsil eden ilgili mesleki kuruluşlardan da uygun görüş alınarak yönetmelik değişikliği yapıldı.

Düzenlemeyle tüketicilerin yiyecek ve içecek hizmeti sunulan yerlerde daha iş yerine girmeden tarife ve fiyat listelerini görebilmesi, fiyat karşılaştırması yaparak tercihte bulunabilmesi sağlanarak, tüketicilerin bilgilendirilmesi, ekonomik çıkarlarının en üst seviyede korunması ve olabilecek mağduriyetlerin engellenmesi hedefleniyor.

Tüketicilerin, satın almadan önce mal ve hizmetlerin nitelikleri ile fiyatları konusunda doğru ve eksiksiz bilgilendirilmeleri, fiyat etiketi ve listeleri ile kasa fiyatları arasında farklılık bulunmaması gerekiyor.

Fiyat etiketi, tarife ve fiyat listelerine ilişkin yaygın ve yoğun denetimler 2024 yılında da hız kesmeden devam edecek.

(Haber: Kemal Akın)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Gerede’deki İşletmeler Ceza Yemesin: Osman Yılmaz Fiyat Etiketine Değindi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir