1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Giresun’da Fındık Maliyetlerini Düşüren Uygulama

Giresun’da Fındık Maliyetlerini Düşüren Uygulama

giresunda findik maliyetlerini dusuren uygulama 2UtGzJd2.jpg

Giresun’da fındık hasadı sürecinde işçilik maliyetlerini düşürmek amacıyla file örtü yöntemi kullanılmaya başlanıyor.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ensar Yılmaz, uygulamanın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında desteklendiğini açıkladı.

Yılmaz, file örtü kullanımının üreticilerin hasat maliyetini yaklaşık %60 oranında azaltacağını belirtti. Bu yöntemde fındık, daldan değil olgunlaşarak dökülmesiyle toplanıyor. Bu sayede verimlilik de artıyor.

Giresun’da 11 üreticiye 209 dekarlık alanda kullanacakları file örtü için %50 hibe desteği sağlanmış durumda. Yılmaz, bu yöntemin maliyetleri önemli ölçüde azaltmasının diğer üreticilere de örnek olacağını ifade etti.

Merkeze bağlı Cumhuriyet Mahallesi’nde file örtü uygulaması yapan fındık üreticisi Korhan Alpay, serbest tarım danışmanı Tayfun İmamoğlu’nun yönlendirmesiyle destekten haberdar olduğunu aktardı. Alpay, file örtünün hasat sürecinde büyük avantaj sağlayacağını belirtti ve “3 kişiyle hasat yapmayı planlıyorum. Geçen yıla göre işçiliği daha ucuza getireceğimi düşünüyorum.” dedi.

Alpay, file örtünün maliyetinin yarısı için hibe desteği aldığını ve iki kişinin yardımıyla örtüyü bahçesine serdiğini kaydetti.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giresun’da Fındık Maliyetlerini Düşüren Uygulama
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip