Herkes faiz kararına odaklandı! Altın, euro ve dolarda yeni rekorlar geliyor

featured

Ekonomide Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan dönemi başlamıştı. Rasyonel politikalara dönüş adı altında geçen ay faizde yüksek bir artış gözlenmişti. Yurt içi piyasaları gözlerini Perşembe günü açıklanacak faiz kararına çevirdi.

Yeni bir yükseliş daha beklenirken döviz kurlarında yukarı seyirler yaşanıyor. Buna göre dolar, euro ve altın; Türk lirası karşısında hızlı değer kazanıyor. Güncel durumda dolar 26,89, euro 30,30 ve gram altın 1,696 Türk lirasından işlem görüyor.

Faiz yüzde 15’e yükseltilmişti

Yurt içi piyasalarda haftanın en önemli gelişmesi olarak gösterilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı perşembe günü TSİ 14.00’te açıklanacak. Merkez Bankası geçtiğimiz ay faizi yüzde 15 seviyesine yükseltmişti. Dolar/TL’de yükseliş ivmesi devam ederken, yurt içi piyasalarda dikkatler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Altın da rekor tazeledi

Altın, yatırımcıların Çin’deki durgun toparlanmanın küresel büyüme üzerindeki etkisi ve Fed’in parasal sıkılaştırma döngüsünde sona yaklaştığına dair işaretleri değerlendirmesiyle tahvil getirilerinin düşmesi sonrası yükseldi. Spot altın ons başına 1.960 dolardan işlem görüyor. Gram altın tarafında ise sabah saatlerinde yeni tarihi zirve görüldü. Ons altın ve bankalararası Dolar/TL kuru üzerinden hesaplanan gram altın 1.684 TL rekor tazeledi. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.780 lira, Cumhuriyet altını da 11.230 liradan satılıyor.

Analistler ne diyor?

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ay politika faizini 25 baz puan artırarak “şahin” adımlarına son verebileceği öngörülerinin güçlenmesiyle güvenli liman olarak görülen altına talebin arttığını ifade etti. Dünya genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin devam ettiğini aktaran analistler, bu durumun varlık fiyatları üzerindeki etkisinin sürdüğünü bildirdi. Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında ise ABD’de perakende satışlar ve sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.950 ve 1.940 doların destek, 1.980 ve 1.990 doların direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Herkes faiz kararına odaklandı! Altın, euro ve dolarda yeni rekorlar geliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir