1. Haberler
  2. Genel
  3. Ankara Beypazarı’nda Havuçlar İçin Hasat Vakti Geldi

Ankara Beypazarı’nda Havuçlar İçin Hasat Vakti Geldi

ankara beypazarinda havuclar icin hasat vakti geldi BpGGgVKH.jpg

Ankara’nın Beypazarı ilçesinde kışlık havuç hasadı başladı. Çiftçi Sezai Aydoğan, dönüm başına yaklaşık 10 ton ürün beklediklerini ifade etti.

Günün ilk ışıklarıyla işçiler, topraktan sökülen havuçları torbalara doldurup, yıkama tesislerine götürüyor. İlk olarak büyük havuzlarda kaba temizliği yapılan havuçlar, yıkama makinelerinden geçirilerek paketleme bölümüne aktarılıyor. İri, ince, kıtır ve kırık olarak ayrılan ürünler, kullanım amacına göre farklı kasalarda sınıflandırıyor. Üreticiler, hasat edilen havuçları talebe göre piyasaya sunmak için soğuk hava depolarında depoluyor. Beypazarı havucu yıl boyunca Türkiye’nin dört bir yanındaki sofralara ulaştırılıyor.

180 dönüm arazileri bulunan çiftçi Sezai Aydoğan, “Şu anda kazım zamanına geldik, işleme yapıyoruz. Haziranda ekiyoruz. Toprak işlemesine çok dikkat ediyoruz. Sulama, gübreleme, ilaçlama, ot ayıklama işlemleri 120 gün sürüyor. Şu an tahmini verim dönüme 10 ton. Geçen sene bu rakam 8 ton kadardı. Bu seneki havuçlar daha kaliteli. Susuzluk sorunu yaşıyoruz. Sondajlardan su alıyoruz. Sular parmak kadar akıyor. Su yetersizliğinden dolayı bu kadar ekebiliyoruz. 10 tane gölden su toplayıp buraya getiriyoruz. Susuzluk her geçen yıl artıyor. Önceki yıllarda iki gölle iş görüyorduk, şimdi 10 gölle su temin ediyoruz ama yine de suyu bulmakta zorluk çekiyoruz. İlkbahar döneminde az birikim oluyor ancak bir ay sonra su seviyesi azalıyor” şeklinde konuştu.

Beypazarı havucunun diğer havuçlardan ayrılan özelliklerine dikkat çeken Aydoğan, “Kalitesi, albenisi, tadı bunlar çok farklı. Havucun gübrelemesi, ilaçlanması ve su oranı yeterli bir şekilde olmalıdır. Su yeterli gelmediği zaman düşük verim alırsınız ve zarar edersiniz. Dikkat edilmesi gerekenler bunlardır” dedi. Aydoğan, “Burada 5-6 tane traktör, iki tır ve kamyon mevcut. Sürekli olarak çalışan 10 kişi var. Yerel işçiler buradadır. Ek olarak 70-80 kişilik işçi geçici olarak geliyor. Ancak bu 10 kişi sürekli çalışıyor, traktör ve kamyon kullanıyor, sulamaya bakıyor” ifadesinde bulundu.

Taşkıran Tarım firmasının havuçları yıkama tesisinde çalışan Yahya Göktaş, “Burada günlük 60-70 ton havuç üretimi yapılır. Tarladan gelen havuçlar burada yıkanarak, İstanbul’a ve diğer yerlere gönderilir. Yıl boyunca burada sürekli havuç bulunmaktadır. Yaz aylarında marul, soğan ve ıspanak da yetiştirilir. Kış mevsiminde havuçlar ön plandadır. Yıkanma işlemi, makinelerle kalibre edilerek yapılır. İri ve ince havuçlar ayrılır ve temiz suyla yıkanarak paketlenir; ardından ihraç edilir. Bu ürünler 25’er kilo olarak paketlenir” dedi. Beypazarı’nda hasadın devam ettiği bu süreçte, üreticiler hem iç piyasaya hem de dış pazara yıl boyunca kaliteli havuç temin etmeyi hedefliyor.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara Beypazarı’nda Havuçlar İçin Hasat Vakti Geldi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip