Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi’nde görev yapan ekipler, ormanları 7 gün 24 saat izleyerek olası yangınlara karşı nöbet tutuyor.
Orman yangını sezonunun başlamasıyla birlikte Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindeki Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi’nde görev yapan ekipler, binlerce hektarlık ormanlık alanı aralıksız izliyor.
Ormanlar Sürekli Gözetim Altında Tutuluyor
2020 metre rakımda bulunan Işık Dağı Yangın Gözetleme Kulesi’nde görevli ekipler, saat başı veya hava sıcaklığına bağlı olarak yarım saat aralıklarla çevredeki ormanlık alanları kontrol ediyor.
Kulede bulunan termal ve güvenlik kameraları sayesinde bölge 24 saat kayıt altına alınırken, görüntüler anlık olarak Yangın Yönetim Merkezi’ne aktarılıyor.
Dört İle Hizmet Veriyor
Kızılcahamam Orman İşletme Müdür Yardımcısı İsa Türk, kulenin 1963 yılında kurulduğunu ve 2020 yılında yenilenerek bugünkü halini aldığını belirtti.
Türk, “Kule, 2020 rakımında bulunuyor ve Karabük, Kastamonu, Çankırı ve Ankara illerine hizmet veriyor. Çevredeki kulelerden saat başı döngülerle aldığı bilgileri genel merkeze rapor ediyor” dedi.
Yeni Teknolojiler Kullanılıyor
Yangınla mücadelede teknolojiden yararlanıldığını belirten Türk, 2024 yılında insansız hava araçlarının kullanımı için 25 metre yüksekliğinde metal kule kurulduğunu söyledi.
Kulede termal kameraların kullanıldığını ve yeni sistemlerin devreye alınması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Bölgenin Ana Merkez Kulesi Konumunda
Işık Dağı Kulesi’nin yangınla mücadelede kritik bir görev üstlendiğini belirten Türk, kulenin çevredeki birçok gözetleme noktasından gelen bilgilerin toplandığı merkezlerden biri olduğunu kaydetti.
Türk, “Ankara Bölge Müdürlüğü’nün ve çevredeki kulelerin ana merkez kulesi olarak önemli bir konumda. Daha iyi görüş açısı ve yüksek rakımı nedeniyle yangın faaliyetlerinde en önemli kulelerimizden biridir” diye konuştu.
Vatandaşlara Orman Yasağı Uyarısı
Bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle ot yoğunluğunun arttığını belirten Türk, vatandaşlara orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
Türk, “Vatandaşlarımızdan 1 Haziran itibarıyla başlayan orman yasağına uyum göstermelerini rica ediyoruz. Müdürlük olarak her zaman hazırız. 2026 sezonunu kazasız belasız atlatmayı planlıyoruz” dedi.
Ekipler Haftalık Vardiyalarla Görev Yapıyor
Yaklaşık dört yıldır yangın işçisi olarak görev yapan Celal Erşahin ise kulede dört kişinin görev yaptığını belirtti.
Erşahin, “Sabah 8’de döngümüze başlıyoruz. Saatlik döngülerimiz var. Yangın durumunda gerekli mercilere ileterek koordinasyonu sağlıyoruz. Toplam 4 kişi çalışıyoruz. 2 ekip olarak birer hafta kesintisiz olarak burada kalıyoruz. 7 gün 24 saat gözetliyoruz, burada bir sorumluluk var” ifadelerini kullandı.
Ormanların Korunması İçin Çağrı
Erşahin, ormanların gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir değer olduğunu belirterek vatandaşların da bu konuda duyarlı davranması gerektiğini söyledi.
(Haber Merkezi)
















