Ankara Kızılcahamam’da Yeniden Başladı

ankara kizilcahamamda yeniden basladi DuYZrR1y.jpg
0
Paylaş

Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Bağlıca Köyü’nde yaklaşık 40 yıl aradan sonra yeniden çeltik hasadı yapıldı. Bu yıl 50 dönümlük alanda ekilen çeltikten 10 ila 15 ton pirinç elde edilmesi bekleniyor.

Geçmişte köyün önemli geçim kaynaklarından biri olan çeltik üretimi, köyden kente göç nedeniyle genç nüfusun azalması, tarımsal faaliyetlerin gerilemesi ve susuzluk nedeniyle zamanla sona erdi. Yıllar sonra yeniden ekilen çeltiğin hasadına başlanması köy sakinlerinde sevinç oluşturdu.

Üretimin Yeniden Canlandırılması Hedefleniyor

Çeltik üretimine yaklaşık 40 yıl ara verilmesinin temel nedeninin köyden göç olduğunu belirten Bağlıca Köyü Muhtarı Emiral Karagay, “İnsanların göçünden dolayı. Köyde genç kalmadı, hep yaşlı insanlar kaldı. İnşallah bundan sonra canlandırmaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.

Bu yıl 50 dönümlük alanda çeltik ekildiğini, köyde üretime uygun toplam 600 dönüm arazi bulunduğunu belirten Karagay, “Rekolte çok güzel bu sene. 50 dönümden 10-15 ton pirinç alınır.” dedi.

Kızılcahamam Pirincinin Özelliğini Anlattı

Karagay, Kızılcahamam pirincinin kendine özgü özellikleri bulunduğunu belirterek, “Özelliği çok. Kızılcahamam pirincine ‘çömlek patlatan’ derler. Artımlı; yarım kilo pirinçle koca bir kazan pirinç olur. Öyle bir özelliği var.” dedi.

Çeltiğin mayıs ayında ekildiğini, hasadın ise eylül ve ekim aylarında yapıldığını anlatan Karagay, “Burada çalışan en az 50-60 kişi vardır. Köyde adam yok da, başkanım sayesinde. Zorluğu çok. 6 aylık çocuk gibi. İçinden çıkmayacaksın, devamlı otunu ayıklayacaksın. Hasat zamanı havalar yağışlı gidiyor, o zaman zorluğu var.” ifadelerini kullandı.

Geçmişte hasadın geleneksel yöntemlerle yapıldığını belirten Karagay, biçerdöver kullanımının işleri kolaylaştırdığını söyledi. Hasat edilen çeltiğin fabrikaya götürülerek işleneceğini ve ardından sofralara ulaşacağını kaydetti.

Köy Sakinleri Üretimin Yeniden Başlamasından Memnun

Köy sakinlerinden Akkız Burhan, çeltik üretiminin yeniden başlamasının kendilerini sevindirdiğini belirterek, “Çok güzel oldu, gelir kaynağı oldu millete. Başkanımız destekliyor.” dedi.

Yaklaşık 40 yıl önce üretimin çok daha zor şartlarda yapıldığını anlatan Burhan, “40 yıl önce çok zordu. Şimdi kolay her şey, traktör, çiftçilik. 40 yıl önce öküz, eşek vardı. Kadınlar olarak balçığa, çamura girerdik.” ifadelerini kullandı.

Köyden göç nedeniyle üretimin durduğunu belirten Burhan, “İnsan kalmadı. Kışın burada iki kişi kalıyor, muhtar ile 2-3 kişi kalıyor. Başka kalan yok. Yazın ortalama 25-30 kişi oluyor. Kış gelince 4-5 kişi kalıyor.” şeklinde konuştu.

Babasının da geçmişte pirinç yetiştiriciliği yaptığını belirten Burhan, “Kızılcahamam’ın pirincini bu etrafta tutan olmaz. Çok güzel olur. Babam giderdi; Osmancık olsun, Çorum, Baldo’nun pirinci, Samsun Bafra’nın ama bizim pirincimizi hiçbir yer tutmaz. Lezzeti çok güzel olurdu, artımlı olurdu.” değerlendirmesinde bulundu.

Burhan, çeltik üretiminin geleceğinin genç nüfusun yeniden üretime katılmasına bağlı olduğunu ifade etti.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar da hasada katılarak çeltik üretiminin yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve üretimin gelecek yıllarda da sürmesini temenni etti.

(Haber Merkezi)

Ankara Kızılcahamam’da Yeniden Başladı
0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Gerede Medyatakip