Ankara’nın Polatlı ilçesinde şeker pancarı hasadında sona yaklaşılıyor. Gün doğmadan tarlaya giren çiftçiler, ürünlerini toplamaya devam ediyor.
Polatlı’da şeker pancarı hasadı son aşamaya gelirken tarlalarda hareketlilik artmış durumda. Nisan ayında ekilen pancarlar, eylül sonundan itibaren sökülmeye başlandı. Üreticiler, yoğun ve yorucu sezonun son ürünlerini almaya devam ediyor. Hava sıcaklıkları, sulama koşulları ve hastalık baskısı bu yıl verim üzerinde etkili oldu. Tarlalardaki hasat çalışmaları aralık ayının sonuna kadar sürecek.
Polatlı Mağaza Şefi Ziraat Mühendisi Kerem Güler, bu sezon şeker pancarında genel durumu değerlendirdi. Güler, “Köyün genel ortalamasından 10 ton civarı bir verim bekliyoruz. Polatlı’nın geneline baktığımızda aynı şeyden bahsedemeyiz. Polatlı’daki pancar tarlalarımızın verimleri 5.5 ton civarı” dedi. Su kaynaklarının azalması ve hastalıkların artması gibi olumsuz faktörlere dikkat çeken Güler, “Üreticilerimiz bu zorluklara rağmen pancarlarını ürettiler” ifadesini kullandı. Şeker pancarının, Polatlı’da uzun yıllardır çiftçilerin en çok önem verdiği ürünlerden biri olduğu belirtildi.
Güler, pancarda münavebe kuralına yeterince uyulmadığını belirtti. İdeal uygulamanın aynı tarlaya en az 4 yıl boyunca yeniden pancar ekilmemesi olduğunu ifade etti. Bu kurala uyulmamasının hastalık ve zararlıların artışına neden olduğunu dile getiren Güler, çiftçilerin mücadelede zaman zaman geç kalması nedeniyle verim ve kazanç kayıplarının yaşandığını da ekledi.
Kerem Güler, “1 dekar pancar yıllık 6 kişinin oksijen ihtiyacını karşılıyor” diyerek pancar üretiminin önemine vurgu yaptı. Fabrikanın fiyat açıklaması yaptığını belirten Güler, mevcut fiyatın iyi olduğunu ancak daha iyi olabileceğini sözlerine ekledi. Gübre, mazot ve ilaç fiyatlarındaki artışların üreticiyi zorladığını ifade etti.
Pancar ekiminin nisan ayının ortalarında başladığını ve hasat döneminin eylül sonundan aralık ayının sonuna kadar sürdüğünü söyleyen Güler, şeker pancarının 170-200 günde olgunlaştığını belirtti. Bu sürecin çiftçiler için oldukça yorucu geçtiği belirtildi.
Kerem Güler, Avrupa Birliği ülkelerinde pancar üretimine büyük önem verildiğine dikkat çekerek, bu ülkelerin ihtiyaçlarının 2 katına yakın üretim yaparak olası risklere karşı stok oluşturduğunu vurguladı. Şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu belirten Güler, çiftçilerin zorlandığını ancak pancar tarımından vazgeçilmemesi gerektiğini ifade etti.
(Haber Merkezi)