Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, barajların ölü hacmindeki suyun içme suyu sistemine aktarılmasıyla önümüzdeki 6 ay boyunca kentte su kesintisi yaşanmayacağını açıkladı.
Ankara’ya günlük 530 bin metreküp su sağlayan Kesikköprü İçme Suyu Ana İsale Hattı’nda iki farklı noktada patlama meydana geldi. Bunun üzerine hattaki cam-elyaf takviyeli polyester (CTP) borular çelik borularla değiştirilmeye başlandı. Arızalar nedeniyle Kesikköprü hattından verilen su miktarı 230 bin metreküpe düştü ve 29 Eylül itibarıyla başkentte dönüşümlü su kesintisi uygulamasına geçildi.
ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, Kesikköprü hattında 500 metrelik bölgede yürütülen çalışmaları 24 saat esasına göre sürdürdüklerini ve 6 Ekim’de tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. Günlük ortalama 1 milyon 200 bin metreküp su verdiklerini kaydeden Ercan, “Çalışmalar bittikten sonra içme suyu dağıtım sisteminin ve iletim sisteminin tamamen dolması, en son noktadaki abonelerimize, vatandaşlarımıza suyun iletilmesi belli bir zaman alacak. Ancak burada da çok uzun bir zaman alacağını öngörmüyoruz” dedi.
Ölü Hacimdeki Su Sisteme Dahil Edilecek
Ercan, beklenenden daha ciddi bir kuraklık yaşandığını vurgulayarak, barajların seviyesinin ölü hacim noktasına indiğini aktardı. “Ölü hacim dediğimiz, barajdaki su alma noktasının altındaki rezervde oluşan veya biriken su. Buradaki su miktarlarını net olarak artık tespit etmiş durumdayız. Talebi ve potansiyeli kıyas ettiğimizde, ölü hacimdeki su rezervini sisteme dahil ettiğimizde uzun bir süre, önümüzdeki 6 aylık projeksiyonda böyle bir sorunun yaşanacağını öngörmüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yeni Hat İçin Yatırım Süreci Başlayacak
Her barajın kendi havzasındaki yağış ve akım projeksiyonlarının yapıldığını söyleyen Ercan, Kesikköprü iletim sisteminden Ankara’ya su sağlayacak 4’üncü hattın tasarım çalışmalarının tamamlandığını duyurdu. Ercan, “En kısa zamanda yatırım süreci başlayacak. Ankara’nın orta ve uzun vadeli içme suyu temini noktasında önemli bir yatırım hayata geçirilmiş olacak” diye konuştu.
(Haber Merkezi)