Ankara’nın Çubuk ilçesinde coğrafi işaretli Çubuk turşusu için salatalık hasat sezonu açıldı.
Ankara’nın Çubuk ilçesinde, coğrafi işaretli Çubuk turşusunun yapımında kullanılan salatalıkların hasadına başlandı. İlçede binlerce dönüm alanda gerçekleştirilen sebze üretimi, turşu sezonunun başlamasıyla birlikte yoğunlaştı.
Geleneksel Yöntemlerle Hazırlanıyor
Hasat edilen salatalıklar, işçiler tarafından toplanarak özenle işleniyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan salatalıklar, doğal malzemelerle fermente edilerek ünlü Çubuk turşusuna dönüştürülüyor.
Turşuluk salatalık üreten Emine Topal, Çubuk turşusunun en önemli özelliğinin doğallığı ve hijyenik koşullarda hazırlanması olduğunu belirtti. Topal, “Salatalıkları kendi tarlamızdan topluyoruz. Kuyu suyu kullanarak turşumuzu kuruyoruz. Kavanozların altına defne yaprağı seriyoruz, üzerine sarımsak, acı biber, sirke, limon ve tuz içeren özel karışımımızı ekliyoruz. Havasını aldıktan sonra kavanozun kapağını kapatıyoruz. Sıcak havalarda turşular 1 hafta ile 15 gün arasında olgunlaşıyor.” dedi.
Sezonun İlk Turşuları Kuruldu
Ankara Kalkınma Ajansı ve Çubuk Belediyesi iş birliğiyle kurulan turşu üretim atölyesinde üretim yapan Satı Özkan ise sezonun ilk turşularını hazırlamaya başladıklarını söyledi. Özkan, “Salatalıklar tarladan toplanıyor, yıkanıyor, iğneleniyor ve ardından sevgiyle turşularımız kuruluyor. Sevgiyle ve duayla kurulan Çubuk turşusu kütür kütür olur. Sırlarımızdan biri de işimize ‘Ya Allah, ya bismillah’ diyerek başlamamız. Her şey doğal ve katkısız olur.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)