Düzce’nin Çilimli ilçesinde, devlet desteğiyle 20 dönüm araziye şeker kamışı eken girişimci Reyhan Kutlu, yılda yaklaşık 1 ton pekmez üretiyor.
Tepeköy’deki arazide çiftçilik yapan Kutlu, 12 yıl önce katıldığı bir kursla kadın girişimci sertifikası aldı. KOSGEB’den destekler alan Kutlu, şeker kamışı üretiminde önemli bir yere sahip.
Kutlu, imece usulüyle hasat ettiği şeker kamışından kendi markasıyla pekmez üretirken, doğal olması nedeniyle bu ürünün yurt içinden ve yurt dışından büyük ilgi gördüğünü belirtiyor. Mayıs ayında ektiği şeker kamışını eylül sonu gibi hasat eden Kutlu, üretim aşamalarını da aktardı.
Şeker kamışının mısır sapına benzediğini ancak doğal şeker aroması barındırdığını vurgulayan Kutlu, “Biz bu ürünü büyüklerimizden görerek ekmeye başladık. Tamamen doğal, hiçbir kimyasal kullanmıyoruz. Yetiştirme aşamasında da sadece çapasını yapıyoruz” dedi.
Kutlu, pekmezi elde etmenin zorluğuna da dikkat çekerek, “Önce tarladan komşularımızla imece usulü hasat yapıyor, mengene dediğimiz traktöre bağlı tarım aletiyle suyunu sıkıyoruz. Çıkan suyu hiçbir katkı maddesi koymadan ateşte 6-7 saat kaynatıyoruz. Burası çok önemli çünkü tüm aşamalarını katkı maddesi olmadan yürütüyoruz” şeklinde konuştu.
Pekmez henüz üretim aşamasındayken siparişlerin verildiğini belirten Kutlu, tamamen doğal olduğu için bu taleplerin her yıl arttığını ifade etti. İnternet üzerinden de yoğun sipariş aldıklarını ekleyerek, “Yurtiçi ve yurtdışından talepler oluyor. Ben kadın girişimci olduğum için bu iş için KOSGEB’den kurs alıp üretim sertifikası aldım. Bu iş annem tarafından yapıldı, o da annesinden öğrendi. 2013 yılından bu yana bu işi yapıyorum. Devlet desteği, kadınların her şeyi başarabileceğini gösteriyor. Yeter ki arkasında aile desteği olsun” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)