1. Haberler
  2. Genel
  3. Kahve Kültürü Geleceğe Taşınıyor: Safranbolu Türkiye Kahve Müzesi

Kahve Kültürü Geleceğe Taşınıyor: Safranbolu Türkiye Kahve Müzesi

kahve kulturu gelecege tasiniyor safranbolu turkiye kahve muzesi ZKZCSMgg.jpg

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde 6 yıl önce kurulan Türkiye Kahve Müzesi, 2025 yılının ilk 8 ayında 100 binden fazla kişiyi kahvenin tarihine yolculuğa çıkardı.

Anadolu’nun 500 yıllık kahve kültürünü geleceğe taşımak amacıyla Semih Yıldırım tarafından kurulan müzede, cezve, fincan, el değirmeni, kavurma tavaları, terazi, tahta kaşık, su küpü ve şeker kapları sergileniyor. Kahve kokusu eşliğinde gezen ziyaretçiler, farklı yöresel kahvelerden de ikram alıyor.

Müzenin en özel parçaları arasında Sultan Abdülhamit’in fincanı, Sütçü İmam’ın cezvesi, Atatürk’ün son kahvesini içtiği fincanın replikası ve 12 imamı temsilen tasarlanan 12 köşeli fincan bulunuyor.

“Yerli ve Yabancı Turistler Türk Kahvesine İlgi Gösteriyor”

Safranbolu Kahve Müzesi Kurucusu Semih Yıldırım, son yıllarda Türk kahvesine ilginin giderek arttığını belirterek şunları söyledi:

“Bunun en büyük örneklerinden biri de kahve müzemize gelen ziyaretçi sayısındaki artış. 2025 yılının bu dönemine kadar ziyaretçi sayımızı 100 bini aştı. Misafirlerimiz özel ilgiyle hem müzeyi geziyor hem de Türk kahvesini deneyimliyor.”

“Örnek Müze Haline Geldik”

Yıldırım, farklı şehirlerde de Türk kahvesi müzeleri kurulduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Türk kahvesi müzemizi örnek müze haline getirdik. Türk kahvesini geçmişten günümüze doğru anlatabilmek için böyle tematik müzelerin oluşması bizim için de büyük gurur kaynağı. Bundan sonrasında da inşallah daha farklı şehirlerde hatta daha farklı ülkelerde bile kurulmasını arzu ediyoruz. Bu konuda öncü olmaktan da gurur duyuyoruz.”

“Koleksiyonumuz Daha da Genişledi”

Müzenin Cinci Hanı’nın ikinci katından alt kata taşındığını aktaran Yıldırım, yeni alanda daha geniş koleksiyonla hizmet verdiklerini söyledi. Atilla Narin ile yazdıkları “Türk Kahvesi Atlası” kitabının İngilizcesinin basıldığını, farklı ülkelerde satışa sunulduğunu da dile getirdi.

Kahve Tüketiminde Artış

Yıldırım, Türkiye’de kahveye olan ilginin rakamlara da yansıdığını vurgulayarak, “Türkiye’de bundan 10 sene öncesine kadar 50 gramlarda olan yıllık kişi başı kahve tüketimi şu anda 1,5 kilolara kadar çıktı.” dedi.

“El Yapımı Fincanlar Yeni Bir Sektör Oluşturdu”

Türk kahvesinin yeni sektörlerin doğmasına öncülük ettiğini anlatan Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

“Son dönemde fincanlarımız özellikle bayanlarımız tarafından çok ilgiyle satın alınıyor. Bayanlarımız da şu anda kendi çaplarında atölyeler kurarak el yapımı fincanlar yapmaya başlıyor. Kahve yanı lezzetler ve kahve ekipmanlarında ciddi anlamda sektör oluşmaya başladı. Hem fincanda, hem tepsilerinde. Kahvenin yanında sunulan şerbetliği, lokumluğu, suluğu… Bunlarla ilgili yeni sektör oluşuyor. Bu sektör de gün geçtikçe gelişiyor. Özellikle el yapımı fincanlar çok değerli hale geldi. Bayanlarımıza ciddi anlamda gelir kaynağı olmaya başladı. Bu da Türk kahvesinin getirdiği önemli bir özellik haline geldi.”

20’nin Üzerinde Özel Türk Kahvesi Gün Yüzüne Çıkarıldı

Safranbolu Kahve Müzesi’nde Anadolu’da eskiden yapılan 20’den fazla özel kahve çeşidinin tanıtıldığını belirten Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

“Hilve dediğimiz kahve ceviz, bal ve sütle yapılıyor. Mihrimah Sultan dediğimiz sütle pişen kahve, Tatar kahvesi kaymak ve sütle pişiyor, üzerine fıstık atıyoruz. Bunun gibi çeşitlendirerek herkesin damak zevkine uyan farklı kahvelerle Türk kahvesine olan ilgiyi daha da arttırmaya devam ediyoruz. Gelen misafirlerimiz burada 20’nin üzerinde farklı Türk kahvesi çeşidi içebiliyor. Türk kahvesine bağlılık sağlamaya çalışıyoruz.”

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kahve Kültürü Geleceğe Taşınıyor: Safranbolu Türkiye Kahve Müzesi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip