1. Haberler
  2. Genel
  3. Samsun’da Orta Kuşakta Fındık Hasadı Başladı

Samsun’da Orta Kuşakta Fındık Hasadı Başladı

Samsun’da orta kuşakta fındık hasadı başladı. Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, belirlenen tarihlere uyulması ve teknik kurallara dikkat edilmesi halinde kaliteli ve aflatoksinsiz ürün elde edileceğini söyledi.

Karadeniz Bölgesi’nin önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındık, Samsun’daki orta kuşak tarlalarda toplanmaya başladı. Samsun Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, fındık hasadında en uygun yöntemin dalların silkelenmesi ile fındıkların bekletilmeden yerden toplanması olduğunu ifade etti. Her yıl iklim koşullarına bağlı olarak fındık hasadının ağustos ayının ilk yarısında başladığını belirten Yılmaz, 2025 yılı için Fındık Hasat ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonu’nun belirlediği tarihlere de değindi. Buna göre, orta kuşakta fındık toplama tarihleri 9-16 Ağustos, sahil kuşağında 16-23 Ağustos ve yüksek kuşakta ise 23-30 Ağustos olarak belirlendi.

Yılmaz, bazı bahçelerin yerden toplamaya uygun olmadığını dile getirerek, “Daldan toplama dikkatle yapılmalıdır. Sıyırma yöntemi kullanılmamalı, dal ve tomurcuklara zarar verilmemelidir.” dedi. File kullanmanın işçilik maliyetlerini düşürdüğünü ve ürün kalitesini artırdığını vurgulayan Yılmaz, “Toplanan fındıklar naylon çuvallara konmamalı, jüt veya fileli çuvallar tercih edilmelidir.” şeklinde konuştu.

Harman yerlerinin beton ve hafif meyilli olmasının önemini vurgulayan Yılmaz, fındıkların 10-15 cm kalınlığında serilerek kurutulması gerektiğini aktardı. Nem oranının kabuklu fındıkta yüzde 12, iç fındıkta ise yüzde 6’yı geçmemesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, depolama alanlarının serin, kuru ve havalandırılabilir olması gerektiğini ifade etti.

Yılmaz, olgunluk döneminden önce toplanan ve iyi kurutulmayan fındıkların kızışma, acılaşma, küflenme ve aflatoksin riski taşıdığını bildirdi. Samsun’daki fındık bahçelerinde zarar veren kahverengi kokarca ile mücadelenin hasada kadar sürmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin kullanılması ve ilaçlama ile hasat arasındaki bekleme sürelerine uyulmasının önemini vurguladı. Belirlenen tarihlere uyarak, hasat, harman ve depolama işlemlerinin tekniğine uygun yapılması halinde kaliteli ve aflatoksinsiz ürün elde etmenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

(AA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Samsun’da Orta Kuşakta Fındık Hasadı Başladı
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip