1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Zonguldak’ta Arıcılık Geleneğini 100 Kovanla Devam Ettiriyor

Zonguldak’ta Arıcılık Geleneğini 100 Kovanla Devam Ettiriyor

zonguldakta aricilik gelenegini 100 kovanla devam ettiriyor 8ellS2Q3.jpg

Zonguldak Alaplı’da Muhammet Bayraktar, dedesinden devraldığı arıcılık geleneğini 100 kovana çıkararak sürdürüyor. Bayraktar, organik kestane balı üretimiyle hem doğal üretime katkı sağlıyor hem de ailesinin geçimini destekliyor.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde, dedesinin izinden ilerleyen Muhammet Bayraktar (50), 15 yıl önce arıcılığa adım attı. İlk olarak 2 kova ile başladığı serüveni, bugün 100 kovana ulaşarak devam ediyor. Bayraktar, bu süreçte hem doğal üretime katkı sağlıyor hem de iki çocuğunun eğitim masraflarını karşılıyor.

Organik Üretime Yöneldi

Alaplı ilçesine bağlı Sindelli köyünde yaşayan Bayraktar, arıcılıkla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Özellikle kestane balının sağlık üzerindeki faydalarını öğrendiğini belirten Bayraktar, bu balın astım, bronşit, nefes darlığı ve öksürük gibi rahatsızlıklara karşı doğal bir antibiyotik etkisi gösterdiğini vurguluyor. Aynı zamanda kestane balının kansere karşı koruyucu nitelik taşıdığını da ekliyor. Bu bilgiler doğrultusunda, yalnızca organik ve şekersiz fenni bal üretmeye yöneldiğini ifade ediyor.

Bayraktar, dedesi ile arıcılık hakkında yaptığı sohbetlerin kendisine büyük katkı sağladığını aktarıyor. Dedesinin vefatından sonra arıcılığı hobi olarak sürdürdüğünü belirten Bayraktar, “Belediyede inşaat mühendisi olarak çalışırken, işimden kalan zamanlarda arıcılığa başladım. Bu işin bana verdiği mutluluk ve dedemden gelen mirası sürdürmek benim için çok değerli,” diyor.

100 Kovana Ulaştı

100 kovana ulaşan Bayraktar, arıcılığın zorluğuna rağmen bu işi zevkle yaptığını ifade ediyor. “Arıcılık zor ve meşakkatli bir iş, beden gücü gerektiriyor. Ancak arılarla olan bağım ve onlara duyduğum sevgi, zorlukların üstesinden gelmemi sağlıyor,” şeklinde konuşuyor.

Bayraktar, sosyal medya aracılığıyla yaptığı paylaşımların arıcılığa olan ilgiyi artırdığını dile getiriyor. Alaplı’nın kestane balının, Zonguldak’ın merkezi konumunda olduğunu belirten Bayraktar, bu balın özellikle gurbetçi vatandaşlar tarafından yüksek talep gördüğünü ifade ediyor. Bu yıl 100 kovanından yaklaşık 1 ton bal üretmeyi hedefliyor ve balının kilogram fiyatının rekolteye göre 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında olmasını bekliyor.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zonguldak’ta Arıcılık Geleneğini 100 Kovanla Devam Ettiriyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip