Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından toplumla bilimi buluşturmak amacıyla sürdürülen “Bilim Kafe” etkinliklerinin bir durağı da Bolu’nun Mengen ilçesi oldu.
5 Aralık Dünya Toprak Günü kapsamında düzenlenen program, Öğretim Görevlisi Berker Çiftçi’nin öncülüğünde kurulan Tohum Ambarı’nda “Kadim Tohum ve Toprak” temasıyla gerçekleştirildi.
Etkinliğe; Mengen Kaymakamı Sercan Yıldız, Belediye Başkanı Vural Turhan, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Samettin Gündüz, YÖK Basın Müşaviri Çiğdem Savaşçıoğlu, akademisyenler, üreticiler ve öğrenciler katıldı.

“Ata Tohumları Geleceğin Tarımında Belirleyici”
Programın açılışında konuşan Prof. Dr. Samettin Gündüz, ata tohumlarının stratejik önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin son yıllarda tohum üretimi ve ihracatında büyük ilerleme kaydettiğini söyledi. Gündüz, “Bilimsel çalışmalar ata tohumlarının doğru ve verimli kullanımında belirleyici rol oynuyor” ifadelerini kullandı.
Mengen’de Iza Buğdayına İlgi Artıyor
Mengen Kaymakamı Sercan Yıldız ise göreve başladığı günden bu yana ilçedeki tarımsal faaliyetleri yakından takip ettiğini belirterek, “Mengen’de ıza buğdayı ekim alanı 120 dönüme ulaştı. Bu üretim hem sağlık hem de kültürel miras açısından kıymetli” dedi.
“Ne Ektiğimizi Bilmek Artık Daha Önemli”
Mengen Belediye Başkanı Vural Turhan ise gıda güvenliği vurgusu yaparak, “Ne ektiğimizi ve ne tükettiğimizi bilmek artık çok daha önemli. Çiftçilerimizi bilinçlendirmek hepimizin görevi.” ifadelerini kullandı. Ata tohumlarına dönüşün zorunluluk haline geldiğini vurguladı.

610 Çeşit Ata Tohumu Aynı Çatıda
Etkinliğe ev sahipliği yapan Berker Çiftçi, Tohum Ambarı’nda 610 farklı ata tohumu bulunduğunu belirtti. Ayrıca, henüz kayıt altına alınmamış çok sayıda türün de bulunduğunu söyleyerek, bölgede yaklaşık 250 dekarlık alanda ıza buğdayı üretiminin sürdüğünü ifade etti.
12 Bin Yıllık Miras Sergilendi
Etkinlik kapsamında, ıza buğdayının 12 bin yıllık tarihine ışık tutan özel bir sergi de ziyaretçilere sunuldu. Program, ıza buğdayı kullanılarak hazırlanan geleneksel ve modern tariflerle hazırlanan gözleme, pizza, grissini, kurabiye gibi çeşitli ikramların dağıtılmasıyla sona erdi.
(Haber: Meral Bınar)