1. Haberler
  2. Güncel
  3. Bolu’da Yaşayan Müze Projesi Göz Kamaştırıyor

Bolu’da Yaşayan Müze Projesi Göz Kamaştırıyor

Bolu'da Yaşayan Müze
0
Paylaş

Bolu’nun Çıkınlar Mahallesi’nde bulunan Köroğlu İlkokulu’nda okul binasının iç kısmında kullanılmayan bir alan, dikkat çeken bir eğitim projesine ev sahipliği yaptı.

2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar ve velilerin desteğiyle hayata geçirilen projeyle birlikte bu alan, kültürel bir etkinlik alanına dönüştürülerek “Yaşayan Müze”ye çevrildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Yerli Malı Haftası çerçevesinde hazırlanan proje kapsamında öğrenciler, geçmişin izlerini günümüze taşıdı.

Bolu’da Yaşayan Müze Projesi2

Küçük Ellerle Büyük Kültürel Anlatım

Yeni sosyal alanda düzenlenen Yaşayan Müze etkinliğinde, 2. sınıf öğrencileri geçmişe yolculuk yaptı. Bolu’nun 1970 ve 1980’li yıllarına ait kıyafetleri giyen öğrenciler, özel dekorlar eşliğinde geleneksel el sanatlarını uygulamalı şekilde tanıttı. Buğday öğütmeden yün eğirmeye, halı dokumadan çeyiz serimine kadar birçok geleneksel unsur, miniklerin performansıyla hayat buldu. Veliler ve diğer öğrenciler, çocukların bu gösterisini ilgiyle izledi.

Bolu’da Yaşayan Müze Projesi4

Yöresel Tatlar Ziyaretçilere Sunuldu

Etkinlik yalnızca görsel değil, aynı zamanda lezzetli bir deneyim sundu. Öğrenci ve velilerin birlikte hazırladığı yöresel lezzetler; keşli cevizli erişte, kızılcık tarhanası, kabaklı gözleme, kanlıca mantarı, kaşık sapı, acem pilavı, lahana sarması ve Kıbrıscık kürülü gibi Bolu mutfağının öne çıkan yemekleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. İkramlar, geçmişe özlem duyanlara nostaljik bir atmosfer yaşattı.

Bolu’da Yaşayan Müze Projesi34

Milli Eğitim Müdürü’nden Ziyaret

Etkinliğe katılan Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, kurulan stantları tek tek gezerek öğrencilerle yakından ilgilendi. Yöresel kıyafetler giyen miniklerle sohbet eden Öncü, hem öğrencileri hem de projeye destek olan öğretmen ve velileri tebrik etti.

“Bolu’muza Ait Ne Varsa Canlandıracağız”

2/B sınıfı öğretmeni Esengül Acar, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“2025 yılının Aile Yılı olduğunu vurgulamak için velilerimizle birlikte Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, Yerli Malı Haftası etkinlikleri çerçevesinde Bolu’muzun tarihi ve kültürel yönlerini tanıtmak amacıyla Yaşayan Müze sergimizi hazırlamış olduk. Hazırlamış olduğumuz bu sergide Bolu’muzun tarihi, yöresel yemekleri ve kıyafetleri tüm okulumuzun öğrencilerine tanıtılmıştır. Şimdi burada öğrencilerimiz, serginin bütün bölümlerini sizlere canlandıracaklar. Bir kısmı yöresel türkülerimizi söyleyecek, yöresel yemeklerimizin tanıtımı yapılacak. Eskiden değirmenlerde buğday öğütülürdü, bunu canlandıracaklar. Yün eğirecekler, halı dokuyacaklar. Eskiden yöresel çeyiz sermelerimiz olurdu, onları canlandıracağız. Aklımıza gelebilecek Bolu’muza ait yöresel ne varsa hepsini canlandıracağız. Bu etkinliği okulumuzda ilk kez yapıyoruz. Okulumuzun tüm öğrencilerinin yararlanması, Bolu’muzun tarihi kıyafetlerini ve yöresel yemeklerini görmeleri ve öğrenmeleri amacıyla, okulumuz genelini kapsayacak şekilde bu etkinliği düzenledik. Bu konuda destek olan bütün velilerime teşekkür ederim.”

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bolu’da Yaşayan Müze Projesi Göz Kamaştırıyor
+ - 0

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip