Bolu’nun Köroğlu Dağları’nda yetişen çam ağaçlarının kozalaklarından elde edilen şuruplar, soğuk havalarda pek çok hastalığa doğal şifa sunuyor. Özellikle astım, bronşit ve öksürük gibi rahatsızlıklarla mücadele edenler için ideal bir seçenek olarak öne çıkan kozalak şurubu, tamamen doğal yöntemlerle hazırlanıyor.
68 yaşındaki Firdevs Kabakcıoğlu, Köroğlu Dağları’nın 2400 rakımlı zirvelerinden bahar aylarında topladığı taze çam kozalaklarını, eski usullere sadık kalarak kara kazanlarda işliyor. Bu yöntemle hazırladığı kozalak şurubu ve kozalak suyu, grip, nezle ve kronik öksürük gibi rahatsızlıkları olanlara şifa oluyor.
Firdevs Kabakcıoğlu, hazırladığı doğal kozalak şurubunu Bolu pazarında satışa sunuyor. Bir kavanoz şurup, 150-200 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı buluyor. Kabakcıoğlu, ürünlerine çevre illerden de yoğun talep olduğunu belirtti.
Kabakcıoğlu, yaptığı açıklamada şöyle dedi:
“35 senedir bu pazarcılığı yapıyorum. Öksürüğe, astım, bronşite, ciğerde duman olursa onu alır. Ciğer hastalıklarına çok iyi geliyor. Biz denedik. Biz kozalağı kendimiz toplayıp, meşe odunuyla kazanda suyunu kaynatıyoruz. Bir gece bekletiyoruz, o suyu süzgeçten, hiçbir şey geçmeyecek şekilde.
Ondan sonra kaynatırız. Pekmezle, balla tatlandırırız, müşteri nasıl isterse. Şeker hastalığına sadece suyunu veririz. Şurubu biraz sıvı olur. O az kaynar, onu öyle içerler. Reçeline varana kadar yaparız. Öksürüğü hemen keser. Hapın kesmediği öksürüğü bu şurup keser.
Küçük kavanozlar 100, büyük kavanozlar 150 liradan satılıyor. Misafire de aynı fiyat, ayrımcılığım yok. Bu sefer Gaziantep’e ürün gönderdim. Devamında 6 şişe daha istediler. Bolu’dan İstanbul’a giden toptancılar geliyor, onlar alıyor. Bu hafta yine sözüm var yapamadım. İnşallah yaparım.”
(Haber: Hüseyin Calp)