Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı, her yıl sadece 15 gün boyunca görülebilen nadir bir bitki olan endemik dağ lalesine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin endemik bitki türleri arasında yer alan bu özel çiçek, doğaseverlerin ilgisini çekiyor.
Genellikle nisan ayında ortaya çıkan dağ lalesi, Samrı Tepesi’nin andezit kayalıklarında yetişiyor. Bu nadir bitki, yalnızca doğal ortamında varlığını sürdürebiliyor ve başka iklim veya toprak koşullarında yetiştirilemediği için korunması büyük önem taşıyor. Bilinçsizce toplanması ve soğanlarının taşınması nedeniyle dağ lalelerinin görüldüğü alanlar her geçen yıl daralıyor.
Kızılcahamam Belediyesi Kültür Müdürü Mecit Bal, Soğuksu Milli Parkı’nda birçok doğal güzellik bulunduğunu ifade ederek, “Dağ lalesi de bunlardan biri. Her yıl nisan ayında dağ laleleri için sürpriz bir seremoni düzenliyoruz.” dedi. Ziyaretçiler, bu eşsiz güzelliği görmek için yürüyüş yaparak parka gelmeyi tercih ediyor.
Başka şehirlerden de dağ lalesini görmek için gelenler arasında yer alan Merve Tortop, “İlk defa dağ lalesini gördüm. Gerçekten görülmeye değer. Çok güzel fotoğraflar çektik. Kızılcahamam’a yakın olması büyük bir avantaj.” şeklinde konuştu.
Kendine özgü kırmızı tonlarıyla dikkat çeken dağ laleleri, doğa ve fotoğraf tutkunlarının ilgi odağı haline geliyor. Bu kısa ömürlü güzellikleri ölümsüzleştirmek isteyenler, lalenin görüldüğü 15 günlük dönemde bölgeye akın ediyor.
(Haber Merkezi)