Tarifi geldi: Bolu usulü kıymalı kömbe işte böyle yapılır

kıymalı kömbe

Ülkemizin pek çok yöresinde yapılan kömbeyi, bir de Bolu usulü deneyin. İşte Bolu usulü kömbenin tam ölçülü tarifine ilişkin ayrıntılar…

Kömbe; Hatay, Elazığ, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya illeri başta olmak üzere ülkemizin pek çok ilinde sıklık ile tüketilen bir börek türüdür. Lezzeti ile damak çatlatan kömbe ülkemizin yanı sıra Azerbaycan’da da oldukça meşhurdur.

Çay saatlerinde kahvaltılarda ve isteğe bağlı olarak diğer öğünlerde tüketilebilen kömbe, Bolu halkı tarafından da yapılır. Peki, Bolu usulü kömbe nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

kiymali kombe 2

BOLU USULÜ KIYMALI KÖMBE İÇİN GEREKEN MALZEMELER

6 kişilik Bolu usulü kıymalı kömbe için gereken malzemeler şu şekilde:

– Hamuru için: 20 g yaş maya, 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, alabildiği kadar un, yarım su bardağı kadar ayçiçek yağı.

– İç harcı için: 250 g kıyma, 1 tane kuru soğan, 2 tane domates, 3 tane sivri biber, 5 yemek kaşığı ayçiçek yağı, karabiber, tuz, kimyon, kırmızı pul biber.

– Üzeri için: 1 çay kaşığı ayçiçek yağı, 1 yumurta sarısı.

kiymali kombe 3

BOLU USULÜ KIYMALI KÖMBE NASIL YAPILIR?

Genişçe bir yoğurt kabına süt, şeker, maya ve suyu alın. Maya eriyinceye kadar karıştırın ve ardından da tuz, yoğurt ve azar azar unu ekleyin. Yoğurup kıvamını bulduğunuz hamurunuzu ikiye ayırın. Hamurun bir yarısını unlanmış tezgahta açın ve hamurun her tarafını yağlayın. Sonrasında hamurun alt ve üst kenarını ortaya doğru katlayın ve yağlama işlemini tekrar ettikten sonra bu kez de sağ kenarını ortaya doğru katlayın. Son bir kez daha yağ sürdükten sonra sol kenarı da ortaya katlayın. Hamurun kalan yarısı için de tüm bu işlemleri tekrarlayın.

Yağladığınız hamurlarınız bir kenarda beklerken doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı soğanlara ekledikten sonra suyunu çekinceye kadar pişirin. Ardından biberleri ve küp küp doğradığınız domatesleri de tencereye ekleyin ve tüm malzemeleri 5 dakika kadar daha pişirin. Baharatları da ekledikten sonra ocağın altını kapatın.

Hamurlardan birini tepsi büyüklüğünde açın ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. Kıymalı harcı hamurun üzerine yayın ve diğer hamuru harcın üzerine kapatın. Yumurta sarısı ile yağı karıştırın ve hamurun üzerine sürün. Kömbeyi kare dilimlere ayırın ve 190 dereceye ayarlanmış fırında 35 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

(Bolu Olay)

2
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tarifi geldi: Bolu usulü kıymalı kömbe işte böyle yapılır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir