Kastamonu Üniversitesi, Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi aracılığıyla ahşap ve mobilya sektörünün ihtiyaç duyduğu ara elemanları yetiştiriyor. Merkez, öğrencilere teorik derslerin yanı sıra pratik uygulama fırsatları sunarak, sektörle iç içe bir eğitim ortamı sağlıyor.
Ormancılık ve tabiat turizmi alanında uzmanlaşan Kastamonu Üniversitesi, bu alandaki projelerini Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde gerçekleştiriyor. “Mobilya, Eğitim, Tasarım ve Ürün Gelişme” projesi çerçevesinde öğrenciler, ahşap atölyesinde teorik derslerde öğrendiklerini uygulama imkanı buluyor. Ayrıca, mobilya fabrikalarına düzenlenen ziyaretlerle de sektörün işleyişini gözlemleme fırsatı elde ediyorlar.
Kastamonu, ahşap sektöründe önemli bir konumda bulunuyor. Merkez, öğrencilere mezuniyet sonrası iş bulma konusunda da destek sağlıyor. Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi, ayrıca sektörde çalışan personel ve iş sahibi olmak isteyen vatandaşlar için kurslar düzenleyerek ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalar yapıyor.
Sektöre Kalifiye İnsan Yetiştirme Amacı
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Önder Tor, “Yükseköğretim Kurulu’nun üniversitemize vermiş olduğu misyon gereğince Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda üniversitemiz İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından desteklenen mobilya, eğitim, tasarım ve ürün gelişme projesi ile sektördeki kalifiye eleman eksikliğine çözüm sunmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
Tor, Kastamonu’nun ahşap esaslı kompozit levha üretiminde önemli bir yerde bulunduğunu belirterek, mobilya sektörünün gelişmeye açık olduğunu vurguladı. Proje kapsamında öğrencilerin, sektörde kullanılan makinelerle eğitim alarak, tasarım dersleriyle ürün geliştirdiklerini aktardı. Ayrıca, bu süreçte öğrencilerin tasarımlarını sergileyerek tescil alma şansı bulduklarını ifade etti.
Öğrencilerden Hedefler
Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi İrem Nur Atan, “Mobilya endüstrisine yönelik derslerimiz var. Teorik olarak öğrendiğimiz bilgileri uygulamalı olarak pekiştiriyoruz. Ben, sektörde kadın girişimcilerin az olduğunu fark ettim. Kendi fabrikamı kurmayı hedefliyorum” dedi.
Diğer bir öğrenci Efekan Genç ise, “Teorik derslerimizi uygulamalı bir şekilde görüyoruz. Kendi projelerimizi hayata geçiriyoruz. Burada öğrendiklerimiz sayesinde el becerilerimizi geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.
Ahşap Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezi, kısa, orta ve uzun vadede eğitim ve üretim faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.
(İHA)