Mardin’den Ankara’ya gelen mevsimlik işçiler, yanan odun ateşinin başında sıcak havaya rağmen mangal kömürü üretmeye devam ediyor.
Ankara’nın Çubuk ilçesindeki meşe ormanlarına yakın bölgeye gelen işçiler, geçici çadırlarda yaşamlarını sürdürüyor. Her yıl ilkbaharda başlayıp sonbaharda sona eren üretim sezonunun ortasına gelen işçiler, sezon bitiminde memleketlerine dönüyor.
Meşe Odunu Ocaklarda Kömüre Dönüştürülüyor
Orman İşletme Müdürlüğü’nün yürüttüğü gençleştirme çalışmaları kapsamında belirlenen alanlarda odun kesen işçiler, meşe kütüklerini traktörlerle taşıyor. Kurdukları ocaklarda odunu 20 ila 25 gün boyunca kontrollü şekilde yakarak kömür haline getiriyor, ardından soğutma işlemiyle satışa hazır hale getiriyorlar. Bu yıl odun kömürünün kilogramı 25 ila 30 lira arasında satışa sunuldu.
“Mardinliyim, 2002 Yılından Beri Kömürcülük Yapıyorum”
Mevsimlik işçi Mehmet Salih Alkış, üretim süreci ve işin yapısına ilişkin şu açıklamada bulundu:
“Mardinliyim, 2002 yılından beri kömürcülük yapıyorum. Mevsimlik iş olduğu için her yıl 4’üncü ve 5’inci ay arasında devletten ihale ile işi alıyoruz. Sonrasında kendimize ait tapulu bir alanda 5-10 aile arasında bölüşüp, 11’inci aya kadar bu işi üretip satıyoruz. Uygun odunun olduğu yerde üretim yapıyoruz. İşi iklime bağlı olarak erken veya geç bırakıyoruz. Kendimizi iklime göre ayarlıyoruz. İş bittikten sonra herkes memleketi veya evi neredeyse oraya gidiyor. İş tekrar başladığında yine aynı şekilde geliyoruz. Burada 10 aile ile birlikte yaklaşık 30-40 kişi çalışıyoruz. İşimiz günlük işi değil. Bir gün topluyoruz, bir gün çatıyoruz. Her bir ocağı 20-25 gün arasında söküp satıyoruz. 10 aile ayda 50-60 ton arasında kömür üretip satıyoruz. 22 yıllık esnaf olduğum için herkes az çok tanıyor beni. Ankara’ya, Trabzon’a her yere satıyorum. Onlara toptan olarak kamyonla gönderip satıyorum. Sonuçta bozulmayan bir mal, 5-10 sene de kalsa sıkıntısı olmaz.”
“Biz Bu Durumdan Şikayetçiyiz”
Alkış, aracıların uyguladığı fiyat politikalarına ilişkin düşüncelerini şöyle dile getirdi:
“25-30 lira arasında sattığımız malı marketlerde 100 liraya kadar satan var. Maalesef böyle bir dengesizlik var. Biz bu durumdan şikayetçiyiz. Aracılar market veya kasap gibi kömür nerede satılıyorsa onlar, benim sattığım kömürden yüzde 100 kazanmak biraz dengesizlik. Kömürü herkes yapamaz, zor bir iş. Biz bu işi yaptığımız için başka yapacağımız işimiz yok. 22 senedir helalinden geçimimizi yaptık, bazı insanlara da sebep olduk. Sıcak da olsa kendi işimiz olduğu için belli mesai saatimiz yok. Sabah 06.30’dan akşam 7.00’ye kadar çalışıyoruz. Herkes bilsin ki kolay ekmek yok.”
“Aileme Destek Olmak İçin Çalışıyorum”
18 yaşındaki işçi Fidan Dakık, kömür üretimindeki görevini ve çalışma koşullarını şu sözlerle anlattı:
“Ankara Çubuk’ta çalışıyoruz, kömür işi yapıyoruz, emekçiyiz. Sabah 06.00’dan akşam 06.00’ya kadar çalışıyoruz. Odunları ormandan getirip, çatıyoruz. Sonrasında saman ve toprak ile yakarak kömür haline getiriyoruz. 7- 8 ay çalışıyoruz, mayıs gibi gelip kasım veya aralık gibi gidiyoruz. Herkes yapamaz bu işi. Aileme destek olmak için çalışıyorum, çabam bu yönde. Kadınlara söylemek istediğim şey, çalışmanın değerini bilsinler.”
(İHA)