Sakarya’nın Kocaali ilçesinde kadınlar, coğrafi işaret tesciline sahip cennet hurmalarını satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.
İlçeye bağlı Bezirgan, Demiraçma ve Açmabaşı Mahallelerinde yaşayan 45 kadın, bahçelerinde yetiştirdikleri, halk arasında “cennet hurması” olarak bilinen meyveleri olgunlaşmadan topluyor. Belediyenin girişimleriyle alınan coğrafi işaret tescili sonrası, Kocaali hurmasını soyarak iplerle odun sobasının yanına asan kadınlar, meyveleri daha tatlı ve lezzetli hale gelmesi için kuzine sobasının sıcağında günlerce kurutuyor.
Açmabaşı Mahallesi’nde zaman zaman bir araya gelen kadınlar, hurmaları birlikte soyuyor. Yaklaşık iki ay süren kurutma sürecinin ardından ürünleri, sosyal medya ve çevreleri aracılığıyla kilosu 500-600 liradan satıyor.
“Evimize küçük de olsa gelir sağlıyor” Ailesi için kışlık çerez olarak başladığı hurma kurutma işini zamanla gelir kaynağına dönüştüren Sabriye Yıldırım, bu işe tamamen ev ortamında başladığını anlatarak, “Başta sadece kendileri için üretim yaptık” dedi. Yıldırım, talep geldikçe üretimi sürdürdüklerini belirterek, “Evimize küçük bir gelir oluyor. Fazla zaman almıyor ama en zahmetli kısmı kurutma aşaması. Kurutma sürecinde soba çok önemli. Burası nemli bir bölge. O yüzden sobayı en az bir hafta, 10 gün boyunca gece gündüz yakmak gerekiyor. Sobayı söndürürsen ürün nemden, rüzgardan çürüyor, bütün emek boşa gidiyor.” ifadelerini kullandı.
Talep artması durumunda üretimi büyütme düşüncesinde olduğunu dile getiren Yıldırım, “Ben bunu şimdiye kadar ticari olarak yapmadım. Eşe, dosta, akrabaya veriyorum ama istersen bu iş büyütülür. Kurusu kilo başına bin liradan isteyenler var.” şeklinde konuştu. Olgunlaşmış hurmalardan pekmez, kabuklarından ise sirke yaptığını belirten Yıldırım, meyvenin yeşil yaprağı dışında neredeyse hiçbir şeyinin çöpe gitmediğini ekledi.
“Fazla isteyen oluyor ama yetiştiremiyorum” Kurutma işini kısa sürede gelir kapısına dönüştüren Günay Tunca, yoğun talepten dolayı zaman zaman üretime yetişemediğini söyledi. Ev ortamında sürdürdüğü kurutma sürecine ilişkin, “Satıyorum, güzel de müşterim var. Fazla isteyen oluyor ama yetiştiremiyorum. Zaman kalmayınca çok kurutamıyorum. En fazla 20-25 kilo hazırlayabiliyorum. Talep arttı ancak üretim kapasitesi sınırlı.” dedi.
(Haber Merkezi)