Zonguldak’ta fındık ticareti yapan Samet Kaya, çocukluk yıllarını geçirdiği dükkanı modern bir üretim tesisine dönüştürdü.
Girne Amerikan Üniversitesi Mimarlık Bölümü mezunu olan 29 yaşındaki Kaya, İngiltere’de iki yıl dil eğitimi aldıktan sonra Zonguldak’a döndü. Bir süre mimarlık yaptı, ancak çocukluğunun geçtiği fındık dükkanına geri dönme kararı aldı. Babaannesinden kalan fındık tüccarlığını devralarak işini daha profesyonel hale getirdi.
Geçen yıl 87 yaşında vefat eden ve yaklaşık 35 yıl fındık alım satımı yapan dedesinin mirasını üstlenen Kaya, İnağzı Mahallesi’ndeki dededen kalma dükkanı modern bir üretim hattına dönüştürdü. İşletmesinde fındığı kırmadan kavurmaya, boyutlandırmadan paketlemeye kadar tüm işlemleri makinelerle gerçekleştiriyor.
Fındığın geçtiği süreci çocukluk döneminde dedesine yardım ederek öğrendiğini belirten Kaya, “Dededen kalma bu işi de makineleştirmek istedim. Üreticilerin ürünlerine katma değer katmak istiyorum. Hem de kendi markamı oluşturup piyasaya ürün sunmak istiyorum.” şeklinde konuştu.
Kaya, atölyesini büyütmek için arkadaşlarıyla birlikte çalıştığını ve daha fazla kişiye istihdam sağlamayı hedeflediğini açıkladı. İşletmesinde fındık kırma, tek ve çift kavurma, fındık unu, pirinci ve ezmesi gibi ürünler ürettiklerini dile getirdi. Üreticiler, kendi fındıklarını getirerek işleterek doğrudan teslim alabiliyor.
Babasının ve dedesinin güvenilir tüccar olarak tanındığını ifade eden Kaya, “Dedemin yıllarca yapmış olduğu bu ticarette güvenilirliğini insanlara kazandırdı. Ahlaklı bir iş düzeni vardı. Biz de yanında yetişerek bu ahlakı, düzeni devam ettirmek istiyoruz.” dedi. Aile olarak dedesinden aldığı mirası devam ettirmek istediklerini de vurguladı.
Kaya, fındığın işlenme sürecini şu şekilde açıkladı: “Üreticinin getirdiği ürünü öncelikle makinemizde kırıyoruz. Çürüklerinden ayırdıktan sonra fırında tek ya da çift kavrulmuş olarak hazırlıyoruz. Tekrar ayıklama ve boyutlandırma işlemleri sonrası paketleme yapıyoruz. Örneğin, 10 kilogram fındığın hazırlığı bir veya iki günde tamamlanıp üreticiye teslim ediliyor.”
Mimarlığı bırakıp fındık ticaretine dönmenin riskli olduğunu belirten Kaya, “Sevdiğim işe döneceğime karar verdim. Risk almayı seviyorum ve sonucunda bu işletmeyi açtık. Kafanızdaki tercih ettiğiniz şeylere yönelin ve yapın.” dedi.
(Haber Merkezi)