Akaryakıtı vergi vurdu: Benzin ve motorinde kabus gibi fiyat belli oldu

featured

Vergilere yapılan zam kendini benzin ve motorin fiyatlarında da gösterdi.

Hükümet, dövizdeki dalgalanmalara bağlı olarak akaryakıt fiyatlarının yakından takip edildiği bir dönemde, ÖTV’ye her 6 ayda bir üretici enflasyonu oranında zam yapılmasını öngören bir teklifi Meclis’e sunmuş ve bugün de akaryakıta ek bir vergi artışı gerçekleştirildi.

Bu vergi artışıyla birlikte akaryakıtta KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi. Dolardaki artış nedeniyle hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına bir de KDV zammı eklendi.

ÖTV’de 40 kuruşluk bir zam öngörülmekte. 2023’ün ilk altı ayında üretici enflasyonu yüzde 14,82 olarak gerçekleşmiştir. Şu anda litre başına benzinde 2,5 TL, motorinde ise 2,06 TL maktu ÖTV alınmakta. Bu zam sonrasında benzinde litre başına maktu ÖTV 2,9 TL’ye yükselecek ve KDV ile birlikte yaklaşık 43 kuruşluk bir zam olacak. Motorinde ise 37 kuruşluk bir zam beklenmekte. Ayrıca, otogazın ÖTV’si de yüzde 14,82 oranında zam görecek.

KDV’de de 40 kuruşluk bir zam gerçekleşecek. 10 Temmuz itibarıyla KDV oranı yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarıldığı için benzin ve motorinin litresinde yaklaşık olarak 40 kuruşluk bir zam olacak.

İŞTE GÜNCEL FİYATLAR

ÖTV zammıyla birlikte litrede motorin ve benzinde toplamda yaklaşık 80 kuruşluk bir zam yaşanacak.

Seçimlerin ardından zam süreci hızlandı. İstanbul’da motorinin litre fiyatı yaklaşık olarak 24,78 TL, Ankara’da 25,23 TL, İzmir’de ise 25,35 TL düzeyindedir. İkinci turun ardından motorine toplamda yüzde 28 oranında bir zam yapıldı.

Benzinin litre fiyatı ise İstanbul’da yaklaşık olarak 26,19 TL, Ankara’da 26,64 TL, İzmir’de 26,67 TL civarında.

Seçimlerin ardından benzin fiyatlarına da yüzde 25,4 oranında bir zam yapıldı.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Akaryakıtı vergi vurdu: Benzin ve motorinde kabus gibi fiyat belli oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir