1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Eskişehir’de Balkabağı Hasadı Başladı: Tarlada 5 Lira, Pazarda 30 Lira!

Eskişehir’de Balkabağı Hasadı Başladı: Tarlada 5 Lira, Pazarda 30 Lira!

eskisehirde balkabagi hasadi basladi tarlada 5 lira pazarda 30 lira x5yJuKh3.jpg

Eskişehir’in Kızılinler Mahallesi’nde yetişen balkabağında bu yılki verim çiftçileri sevindiriyor. Ancak, tarlada 5 liraya satılan bu ürünün semt pazarlarında 30 liradan alıcı bulması, üreticilerin tepkisini çekiyor. Çiftçiler, fiyat farkının aracılardan kaynaklandığını belirtiyor.

Balkabağı hasadı, Eskişehir’de başladı. Olgunlaşan kabaklar, işçiler tarafından toplanarak römorklara yükleniyor. Kızılinler Mahallesi’nde yetişen balkabakları, Türkiye genelinde lezzeti ve dayanıklılığı ile tanınıyor. Çiftçiler, bu yılki verimin geçtiğimiz yıllara göre daha iyi olduğunu ifade ediyor. Özellikle İstanbul ve Sivas’a gönderilen kabaklardan yapılan tatlılar, damakları şenlendiriyor.

Tarladan 5 Lira, Semt Pazarında 30 Lira

Kızılinler Mahallesi’nde balkabağı üreten çiftçi Fehmi Çiftçi, “Kabağımız bu sene geçen yıllara göre gayet iyi, verim güzel ama fiyat kötü. Toptan kilogram fiyatı 5-6 lira, çevremden 4 lira dahi duyuyorum. Geçen seneye göre girdiler 2 misli artmasına rağmen bizim bu ürünümüzdeki fiyat artışı maalesef olmadı. Geçen seneki fiyatın altında mal satılıyor, bu da üreticinin malının hiçbir zaman para etmediğini gösteriyor. Asgari ücrete bile gelmiyor. Semt pazarında 30 lira tarladan ise 5 liraya satılıyor. Ürün bazında fiyatlar maalesef iyi değil. Diğer konularda olduğu gibi aracıdan şikâyetçiyiz. Tarladan pazara bu fiyat bu kadar neden yükseliyor” dedi.

Kabak Tatlısı Nasıl Hazırlanmalı?

Fehmi Çiftçi, “Bizim köyün kabağının özelliği kestane olması. Yerken ağızda dağılma şekli, sütlaç kıvamı değil de aynı kestane gibidir ve dayanıklıdır. Şimdi bir aracımız Sivas’a gidiyor. O bölgede de kabak var, ama benim müşterim 700 kilometre öteden benden kabak alıyor. Kaliteyi bilmem anlatabildim mi? Bunu yapmayı bilenler için her türlü tatlısından tat alırsın, her türlü tatlısı güzel olur, ama bu marifet işi. Hani böyle doğradık, ocağa koyduk, yarım saat sonra aldık olmaz. Bir gün önceden kesip temizleyeceksin, bir gece bekleyecek. Kireçli su yapabilirsen daha iyi olur. Ertesi günü kısık ateşte en az 3 saat bal kıvamına gelene kadar bekleyecek. Tam bal yapamazsın da biraz koyu olacak. O kıvama kadar getirebilirsen yeme de yanında yat” diye konuştu.

Verimden Memnunlar

Başka bir balkabağı üreticisi İsmet Çalışkan, verimden memnun olduğunu belirterek, “Verim çok güzel, Allah bereket versin. Toprağından dolayı çok lezzetli bir kabak oluyor. Allah’a bin şükür, her şeyden memnunuz. Oraya yolu düşen, kabağını oradan alır gider, aranan bir kabak. Geçtiğimiz günlerde Kızılinler’den 2 tır şehir dışına gitti” ifadelerini kullandı.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Eskişehir’de Balkabağı Hasadı Başladı: Tarlada 5 Lira, Pazarda 30 Lira!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir