Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

featured

Kentsel dönüşüm devletin riskli yapılara yönelik almış olduğu bir önlemdir. Binaların daha sağlıklı bir hale getirilebilmesi adına yapılan bu işlemler belirli kriterler doğrultusunda kişilere tanınan bir haktır. Kentsel dönüşüm sürecinde vatandaşlara devletin belirlemiş olduğu faiz oranları üzerinden kentsel dönüşüm kredisi verilmektedir.

Kentsel Dönüşüm Nedir?

Eski konutların yeniden inşa edilmesi adına apartman sahiplerinin bulunulan bölgedeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na başvurarak temin edebildikleri bir haktır. Kentsel dönüşüm projesi kapsamında pek çok depreme karşı dayanıksız bina yıkılmış ve yerine yeniden konutlar inşa edilmiştir. Bu sırada vatandaşlara çeşitli devlet kredileri ile destek verilirken kira destekleri ile de hibe yapılmıştır.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nedir?

Kentsel dönüşüm kredisi kentsel dönüşüm kapsamında bulunduğu daire yıkılmış olan kişilerin devletin sağladığı uygun faiz oranları ile elde ettikleri bir kredi çeşididir. Kredi çeşidinden faydalanmak isteyen vatandaşların kanunlarca belirlenmiş kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabilmesine uygunluk sağlayan şartları yerine getirmesi gerekir. Bulunan konutların yeniden inşa edilmesi adına yapılan başvurularda raporlamalar doğru kabul edildiğinde ve bina yıkılmaya uygun olarak tespit edildiğinde krediden faydalanılabilir. Risk raporu alınmış olan bina içerisinde kişinin öncesinde en az 365 günlük bir kiracılık durumu bulunmalıdır.

Yaşanacak herhangi bir deprem anında mağduriyet oluşmaması için devletin sağlamış olduğu kentsel dönüşüm kredisinden faydalanan vatandaşların çevre ve şehircilik bakanlığına müracaat etmesi gerekir. Oturulan binanın risk raporu ile beraber yapılan başvurular neticesinde ihtiyaç oranında kredi sunulmaktadır.

Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kredisi almak binada bulunan kişilerin hakkıdır. Deprem anında risk oluşturulabilecek bir bölge olarak belirlenmiş ve tahliye kararı oluşmuş olan yapıda oturan kişiler kentsel dönüşüm kredisi alabilir. Bu krediye alma hakkı kazanan kişiler 120 aya kadar vade imkanı üzerinden uygun devlet faizi ile anlaşmalı bankalardan alabilirler. Devletin sunmuş olduğu kentsel dönüşüm kredisinden faydalanmak isteyen kişilerin şunlara dikkat etmesi gerekir.

Kredi’den faydalanan kişi 500.000 TL’ye kadar varabilen bir miktar alabilmesi söz konusudur. Yapılacak olan başvurular bulunan bölgedeki çevre ve şehircilik bakanlığı’na yapılmalıdır. Yapının riskli yapı raporu bulunmalıdır. Bu rapor ile beraber başvuruda bulunulacaktır. Kredi’den faydalanabilmek için riskli yapı raporunun yanında bulunan dairenin tapusu, kişiye ait kişisel nüfus cüzdanı kağıdı ve gelir belgesi tespiti beyanı ile verilmelidir. Devletin anlaşmalı olarak çalışmış olduğu bankalar aracılığı ile kentsel dönüşüm kredisinden faydalanılabilir.

Kentsel dönüşüm kredisi ev sahipleri ve işyeri sahipleri için farklı şekillerde geri ödeme yöntemleri ile oluşturulabilir. Bireysel konutlar için en fazla 10, işyeri sahipleri için ise en fazla 7 yıllık vade oranları üzerinden kredi verilmektedir. Belirlenmiş olan konuta bakılarak kentsel dönüşüm kredisi 500 bin TL’ye kadar verilebilmektedir. Kredi verildikten sonra 1 yıl sonunda geri ödeme yapılmaya başlanabilir.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü
Kentsel Dönüşüm Kredisi Nasıl Alınır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir