1. Haberler
  2. Genel
  3. Ankara Evren’de Bağbozumu Başladı: Ata Tohumlu Üzümler Toplanıyor

Ankara Evren’de Bağbozumu Başladı: Ata Tohumlu Üzümler Toplanıyor

ankara evrende bagbozumu basladi ata tohumlu uzumler toplaniyor P1YpEUeL.jpg

Ankara’nın Evren ilçesinde ata tohumu ile yetiştirilen üzümler toplanmaya başlandı. Kimyasal madde kullanılmadan üretilen bu doğal üzümler, lezzetleriyle dikkat çekiyor.

Bölgedeki üzüm üreticileri, ata tohumunu kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan işleyerek hem sağlıklı ürünler yetiştiriyor hem de geleneksel bağcılığı yaşatıyor. Bu yaklaşım sayesinde kültürel miras korunurken, üreticiler desteklerin artması halinde üretim alanlarının genişleyebileceğini belirtiyor. Bağlardan toplanan üzümler sofralarda tüketilmesinin yanı sıra pekmez yapımında da değerlendiriliyor.

Organik Statüde Beş Tescilli Bağ

Evren Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Emrullah Eren, ilçedeki bağların organik üretimle canlandırıldığını belirterek şunları söyledi:

“İlçemizde tarihi ata üzümlerimiz var. Bu bağlarımızın bir kısmı harap oldu ama onları canlandırmaya çalışıyoruz. Şu anda Evren’de 5 tane tescilli bağımız var. Bu bağlar, organik bağ statüsünü aldı ve kontrol altında. Hiçbir kimyasal ilaç kullanılmıyor. Tamamen organik gübrelerdir. Bu üzümde hiçbir kimyasal yoktur. Bu sene havaların sıcak olmasıyla birlikte bağ kesimi biraz erken başladı. Normalde üzüm kesimi 10’uncu ayda başlar ama mevsimler sıcak geçtiğinden erken üzümler uygunlaşmaya ve tatlanmaya başladı. Pekmezimiz çok kaliteli oluyor. Her bağ sahibinin özel müşterileri vardır.”

Bölgeye Özgü Tat ve Koku

Toprağın yapısı ve iklim koşullarının üzümün aromasına katkı sağladığını dile getiren Eren, bölge üzümlerinin farkını şöyle ifade etti:

“Bu toprağın minerallerinden, havanın esintisinden, Kızılırmak’tan aldığı rutubet ve ekolojiden dolayı böyle bir kendine has tadı ve kokusu olan bir üzüm cinsi. Evren’de nelerin yapıldığını dünyaya duyuracağız.”

Çeşitli Üzüm Türleri ve Geleneksel Pekmez Yapımı

Bağ sahibi ve aynı zamanda Kıbrıs gazisi olan İbrahim Şimşek, üzüm çeşitliliği ve pekmez üretim süreci hakkında detay verdi:

“Şu anda burada 6-7 çeşit üzüm var. Ebılgasım, Saçkıl, Akkut, Hevenklik, Dimrit gibi çeşitler var. Pekmez işi yapıyoruz. Daha önce satış yapıyorduk fakat şimdi işi sadece pekmez satışına çevirdik. Üzümü önce kesiyorum. Römorka götürüyorum. Çereçin içine koyuyorum. Üzerine biraz toprak atıyorum. Ondan sonra çizmeyi giyip çiğniyorum. Çiğnedikten sonra akıyor. Onu leğene dolduruyorum ve bir taşta kaynatıyorum. Ondan sonra tekrar torbaya dolduruyorum. Torbaya doldurduktan sonra torbadan süzülüyor. Ondan sonra tekrar leğene koyuyorum ve altını ateşliyorum. 2-3 saat kaynadıktan sonra pekmez oluyor.”

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ankara Evren’de Bağbozumu Başladı: Ata Tohumlu Üzümler Toplanıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip