Ankara’nın Güdül ilçesinde sağlığa faydalarıyla bilinen ve “hayat meyvesi” olarak adlandırılan hünnap meyvesinin hasadına başlandı.
Ankara’nın Güdül ilçesinde yetişen ve “şifa kaynağı” olarak bilinen hünnap meyvesinin hasadı başladı. Çin hurması olarak da adlandırılan hünnap, küçük ve yuvarlak yapısıyla dikkat çekerken içerisinde tek bir çekirdek bulunuyor. Faydalarıyla öne çıkan meyve, kemikleri güçlendirmesi, uykusuzluğa iyi gelmesi ve kan dolaşımını düzenlemesiyle biliniyor.
Üreticilerden Hünnap İçin Yoğun Mesai
Güdül’de tarım yapan İsmail Acar, hünnap üretiminin emek istediğini vurgulayarak, “Bu meyveyi dikeli 6 sene oldu. Ben yurt dışındaydım. Zor iş ama yapıyoruz. Şimdi şu anda tam hasat zamanı. Aşağı yukarı 4-5 hafta daha sürer. Soğuk vurursa bu meyve tamamen gider. Kalbe, her şeye çok faydası varmış bunun. Faydası varmış, yararlı bir meyveymiş. Onun için biz de üretim yapıyoruz” dedi.
“Hayat Meyvesi” Olarak Biliniyor
Hünnapın Türkiye’ye özgü olmadığını ve kökeninin Çin’e dayandığını belirten Güldane Acar ise meyvenin sağlıklı yapısıyla öne çıktığını ifade ederek, “Sabahtan toplamaya başlıyoruz. Sonra tartıyoruz, hazırlıyoruz ve siparişler oluyor. O siparişleri hazırlıyoruz. Aslında bu meyve Türkiye genelinde hiç yokmuş. 10-15 sene önce dikilmeye başlanmış. Aslen Çin’den gelme bir meyve. Hayat meyvesi diyorlar. Sağlıklı olduğu için Çinliler bunu çok tüketiyor. Ama bol su olacak. Önemli olan o. Sulak yerde çok güzel büyüyor, güzel meyve veriyor” diye konuştu.
(İHA)