Bilecik’in İnhisar ilçesinde incir hasadı devam ediyor.
İnhisar’ın iklim ve toprak koşulları, incir yetiştiriciliği için son derece elverişli. Bu nedenle ilçede yaklaşık 196 dekar alanda incir üretimi gerçekleştiriliyor. Eylül ayında başlayan bu hasat, iklim şartlarına bağlı olarak aralık ayına kadar sürüyor.
Toplanan incirler, özenle kasalara yerleştirilerek İstanbul, Bursa, Eskişehir ve Bilecik pazarlarına ulaşıyor. Ürünlerin bir kısmı ise Bursa’daki ihracat firmaları aracılığıyla Almanya ve Rusya’ya ihraç ediliyor.
İnhisar’a bağlı Tarpak köyünde, dedesinden kalma 20 dönümlük arazide babasıyla incir üreten Hüseyin Kabak, bu yıl zorlu doğa koşullarının üretimi olumsuz etkilediğini belirtti. İnhisar incirinin yalnızca iç piyasada değil, yurtdışı sofralarında da kendine yer bulduğunu ifade eden Kabak, “İncir hasadı biraz meşakkatli ama keyifli. Hasat zamanı da önemli, çok katı toplarsanız da piyasası, kalitesi olmaz. Yumuşak zamanda toplanırsa da olmuyor. Çünkü incirin çok uzun raf ömrü yok. Onun için zamanını ayarlamak gerekiyor. Tabi birazda yağışlara bağlı. Yağış sonrasına kaldığı zaman kalite bozuluyor. İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, Düzce gibi illerdeki hallere gönderiyoruz. Daha olgunlaşmadan, ‘çakırlı’ dediğimiz aşamada toplanan incirleri Bursa’daki ihracat firması aracılığıyla Almanya ve Rusya’ya gönderiyoruz. Türkiye’de iklim koşulları nedeniyle incir üretimi her bölgede yapılmıyor. İnhisar bu açıdan önemli bir üretim merkezi.” dedi.
(Haber Merkezi)