Bilecik’in Çukurören köyüne özgü acı kırmızıbiber, 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş ata tohumu ile yetiştirilmeye devam ediyor.
Mübadele döneminde Yunanistan’dan gelen göçmenlerin getirdiği tohumlarla başlayan bu gelenek, her yıl eylül ve ekim aylarında yapılan hasatla birlikte köyde büyük bir hareketlilik yaratıyor.
Coğrafi işaretli biber, balkonları ve duvarları süslüyor
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesiyle tescillenen Çukurören biberi, köy halkı tarafından özenle toplanıyor. Hasadın ardından biberler balkonlara, ev duvarlarına ve çatılara dizilerek doğal güneş ışığında kurutuluyor. Kuruyan biberler, makinelerde öğütülerek pul biber haline getiriliyor ve başta Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir olmak üzere birçok ile gönderiliyor.
“Bizden sonra bu işi yapacak yok ve artık köyümüzde de fazla insan kalmadı”
Köyde biber üretimi yapan Müşerref Aydeniz, bu üretimin kendileri için bir yaşam kaynağı olduğunu belirtti. “Bu bizim ekmeğimiz, ata tohumumuz 160 senedir. Bizler hasadımızı yaptığımız biberlerimizde güzellerini ayırarak bir dahaki sene için kendimize tohum üretiyoruz. Mart ayında ekeriz, mayıs ve haziran ayında da aşılama yaparız. Eylül ve ekim ayında da topluyoruz. Bu bizim yıllardır geçim kaynağımız, çocuklarımız okuttuk, evlendirdik, torunlarımızın sünneti yaptık, onları evlendirdik. Artık köyümüzde genç kalmadı, ben 60 yaşındayım en genç biziz. Bizden sonra bu işi yapacak yok ve artık köyümüzde de fazla insan kalmadı” dedi. Aydeniz ayrıca biberleri tek tek iplere dizip güneşte kuruttuklarını ve toz haline getirerek tüccarlara sattıklarını anlattı.
Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor
Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar da kırmızıbiberin köyün başlıca geçim kaynağı olduğunu vurguladı. “Biberlerimizi Mart ayında önce sıralar içinde çimlerini yetiştiriyoruz. Çimler yetiştikten sonra Nisan, Mayıs, Haziran aylarında bahçelerimizde aşılıyoruz. Görmüş olduğunuz gibi Eylül ayında biberlerimiz kızarıyor. Kızardıktan sonra hasat ederek, eşlerimizle beraber bunları diziyoruz. Bunun özelliği ata tohumu olması ve 160 yıldır aynı tohumdan üretilmesidir. Havalar sıcak olduğu zaman bir ay içerisinde doğal bir şekilde kurur. Kuruduktan sonra pazara hazır hale geliyor. Makinelerimizde kıyıp pul biber haline getiriyoruz. Pazarlamasını da kendimiz yapıyoruz. Türkiye’nin her tarafına Bursa’ya, İstanbul’a, İzmir’e, Eskişehir’e her tarafa gönderiyoruz.” ifadelerini kullandı.
(İHA)