Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde yaklaşık 500 yıldır sürdürülen yufka ekmeği geleneği, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte mahalleli kadınlar tarafından imece usulü olarak devam ettiriliyor. Akşamdan hazırlanan hamur, ertesi gün taç davul üzerinde odun ateşiyle pişirilip yufka ekmeğine dönüşüyor.
Alaplı’nın Konak Mahallesi’nde kış hazırlıkları kapsamında, kadınlar gece saatlerinde yoğurdukları hamuru sabaha kadar dinlendiriyor. Sabah erken saatlerde bir araya gelen kadınlar, dinlenen hamuru parçalara ayırarak oklavayla açıyor. Açılan hamurlar, odun ateşiyle ısıtılan taç davul üzerinde pişirilip yufka haline getiriliyor.
Hazırlanan yufka ekmeklerinin kış boyunca tüketilmek üzere evlerde muhafaza edildiği belirtiliyor.
(Haber Merkezi)