Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşçılar köyünde üzüm hasadı başladı. Köylüler, bağlarından topladıkları üzümleri kaynatarak kışlık pekmezlerini hazırlamaya başladı.
Taşçılar Köyü’nde Emeğin ve Geleneksel Üretimin Mevsimi
Köyde yaşayan vatandaşlar yıl boyunca geçimlerini üzüm yaprağı satarak ve pekmez üreterek sağlıyor. Hasat döneminde ise tarlalarda yoğun mesai harcanıyor.
Muhtar ve Babası Hasada Öncülük Etti
Taşçılar Köyü Muhtarı Ahmet Karataş, 80 yaşındaki babası Mehmet Karataş ile birlikte köyün yakınında bulunan bağlarda kara ve beyaz üzüm topladı. Muhtar Karataş, dört metrelik merdivenle üzüm asmalarına çıkarak hasat yaptı.
“Ağaç 100 Yıllık, Her Sene Üzüm Veriyor”
Üzüm toplarken konuşan Karataş, “Ağaç 100 yılı aşkındır. Her sene üzüm veriyor. Toplaması da zor ama yapacak bir şey yok. Bunlar pekmez olacak. Pekmez yapımı da zor. Organik üzüm bunlar aşısız” ifadelerini kullandı.
Üzümler Pekmeze Dönüştürülüp Kışa Hazırlanıyor
Köyde hasat edilen üzümler, kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. Elde edilen pekmez, kış aylarında sofralarda yerini alıyor.
(Haber: Meral Bınar)