1. Haberler
  2. Güncel
  3. Yüzyıllık Gelenek Devam Ediyor: Pekmezle Geçim Sağlıyorlar

Yüzyıllık Gelenek Devam Ediyor: Pekmezle Geçim Sağlıyorlar

Yüzyıllık Gelenek Devam Ediyor

Bolu’nun Göynük ilçesine bağlı Demirhanlar köyünde yaşayan vatandaşlar, geleneksel yöntemlerle ürettikleri katkısız üzüm pekmeziyle hem sofralara lezzet katıyor hem de aile bütçelerine destek sağlıyor.

Köy halkı, bağlardan topladıkları üzümleri köye getirerek titizlikle yıkıyor. Ardından üzümler ezilerek suyu çıkarılıyor. Bu işlem, uzun yıllardır aynı yöntemlerle sürdürülüyor.

Maya İle Karıştırılıp Kazanlarda Kaynatılıyor

Üzümden elde edilen su, kıvam alması için “maya” adı verilen beyaz toprakla karıştırılıyor. Bu karışım, ardından büyük kazanlara alınarak odun ateşinde kaynatılmaya başlanıyor.

Kazan Başında Sürekli Karıştırılıyor

Kaynama işlemi boyunca bir kişi sürekli kazan başında durarak delikli süzgeç yardımıyla pekmez karışımını karıştırıyor. Bu aşama, pekmezin tortusuz ve kıvamında olmasını sağlıyor.

Hem Tüketimlik Hem Geçimlik Ürün

Zorlu bir sürecin sonunda elde edilen doğal pekmez, köylüler tarafından hem günlük tüketim için kullanılıyor hem de satılarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

(Haber: Meral Bınar)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yüzyıllık Gelenek Devam Ediyor: Pekmezle Geçim Sağlıyorlar
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip