Kütür Kütür Lezzet: Bolu Mutfağı Salatalık Turşusunun Sırrını Verdi

kütür kütür salatalık turşusu

Salatalık turşusu, yemeklerin vazgeçilmezi haline gelmiş, kütür kütür bir lezzet şöleni sunan bir garnitürdür. Yaz aylarında taze malzemelerle yapılan bu nefis turşu tarifi, sofralarınıza şıklık katarken aynı zamanda kolayca hazırlanabilir. İşte, salatalık turşusu yapımı için adım adım tarif:

Malzemeler:

Salatalik Tursusu Tarifi 1
  • 3 kilogram taze tarla salatalığı ya da kornişon salatalık (parmak kalınlığını geçmemeli)
  • 1 baş sarımsak
  • Yarım bağ maydanoz ya da dereotu
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi
  • 6 yemek kaşığı iri tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı kadar nohut
  • Yaklaşık 8-9 su bardağı su

Yapılışı:

Salatalik Tursusu Tarifi 3
  1. Salatalıkları ve maydanozu iyice yıkayın, sarımsakları ayıklayın.
  2. 5 kg’lık bir bidon ya da kavanoza salatalıkları sıkıca yerleştirin.
  3. Aralara ayıkladığınız sarımsakları ve 4-5 adet nohutu serpiştirin.
  4. Kavanozun yarısına gelince limon tuzunu ekleyin ve salatalıkları yerleştirmeye devam edin.
  5. Kavanoz dolunca en üste maydanozları doğranmadan koyun.
  6. Tuz, sirke ve suyu karıştırarak uygun bir kapta hazırlayın.
  7. Kavanozu bu karışımla doldurup, hava almayacak şekilde kapatın.
  8. Su, sirke ve tuzun eşit dağılması için kavanozu birkaç kez çevirin.
  9. Turşunuzu doğrudan güneş görmeyen bir yerde en az 15 gün bekletin.

Püf Noktalar:

Salatalık Turşusu Tarifi 2
  • Taze malzemeler kullanmaya özen gösterin.
  • Salatalıkları iğne ile delmek, turşunun daha kısa sürede olmasını sağlar.
  • Cam kavanozlar tercih edilirse, turşularınız daha sağlıklı olabilir.
  • Defne yaprağı, asma yaprağı veya maydanoz turşunun lezzetini artırır.

Neden Yumuşar ve Suyu Bulanır?

  • Yeterli miktarda tuz kullanmamak yumuşamaya neden olabilir.
  • Turşunun muhafaza edileceği kabın temizliğine dikkat edilmelidir.
  • Su, sirke ve tuzun eşit dağılması önemlidir.

Kalori Bilgisi:

  • 1 adet salatalık turşusu yaklaşık olarak 2 kalori içerir.

Ek Bilgiler:

  • 5 litrelik kavanoz veya bidon kullanabilirsiniz.
  • 150 ml üzüm sirkesi yeterli olacaktır.
  • 1 kilogram salatalık turşusu için 1 yemek kaşığı kaya tuzu kullanmalısınız.
  • Turşuya eklenen nohut, hızlı fermantasyonu destekler.

Deneyenlere şimdiden afiyet olsun! Bu pratik tarifle salatalık turşusunu kolayca hazırlayabilir ve sofralarınıza lezzet katabilirsiniz.

(Haber Merkezi)

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kütür Kütür Lezzet: Bolu Mutfağı Salatalık Turşusunun Sırrını Verdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir