“MATEMATİK, DOĞANIN DİLİDİR”

Gerede Meslek Yüksekokulu’nda, öğrencilerin kişisel gelişimine yön vermek amacıyla konferans düzenlendi.

Geçtiğimiz günlerde, Gerede Meslek Yüksekokulu’na ait konferans salonunda düzenlenen konferansta; “Doğanın Matematiği” anlatıldı.

Yüksekokul öğrencileri ve öğretim elemanlarının katılımıyla gerçekleştirilen konferansa, Gentuğ Tekstil Fabrika Müdürü Erkan Koçak konuşmacı olarak katıldı.

Öğrenci ve öğretim elemanlarının sorularıyla farklı boyutlara taşınan konferans ile, öğrencilere faydalı bilgiler verildi.

Gentuğ Tekstil Fabrika Müdürü Koçak, tecrübelerine dayalı bir anlatım şekliyle, matematiğin doğada var olduğu mesajını verdi.

Birçok öğrencinin sözel içerikli genel kültür konularına yatkınlığı gözlenirken; Koçak, öğrencilerin matematiğe ilgi duyabilmesi için bazı tekniklerden bahsetti.

Salonda; “Kimlerin matematiği iyi ve matematiğe kimler ilgi duyuyor?” tarzında, öğrencilere birçok soru yönelten ve farklı cevaplar üzerinden konuya odaklı yaklaşımlarla, ipuçlarını kaydeden Koçak, “Matematik, doğanın dilidir” ve “Çevrede yer alan her nesne, sayılarla ifade edilebilir” söylemi üzerinden, matematiğin hayattan çıkarılamayacak gerçeklerden birisi olduğuna işaret etti.

Geçmiş yüzyıllarda, matematik üzerine birçok çalışmayla bilime katkı sağlayan bilim adamlarının da tanıtıldığı konferansta; öğrencilerin ilgi ağı, güncelliğini koruyan teorilere yoğunlaştırıldı.

Ünlü matematikçilerin katkısıyla, matematiğin bir bilim dalı halinde incelendiğini ifade eden Koçak, “Bilim bir anda gelişim sağlamaz. Bilim, sürekli gelişir, gün geçtikçe yeni bulgularla kendisini yeniler ve önceden bulunan bir değere ilaveler yoluyla tamamlanır. Bilim, statik değildir, hareketlidir. Hareketli oluşu, dinamik bir yapıya sahip olduğunu gösterir. Matematik de diğer bilimler gibidir, yerinde saymaz ve ilerlemesiyle kabul görür.” sözleriyle öğrencilerin matematiksel yaklaşımına farklı bir perspektif sundu.

Birçok ünlü matematikçinin, tarihsel süreçte 1600 ile 1900’lü yıllarda yaşadığı bilgisini veren Koçak, “Matematik derslerinizde; Pisagor, Öklit ve Pascal’ı mutlaka duymuşsunuzdur. Yaşadıkları dönem sonrasında, bugünlere kadar aradan asırlar geçse de onların bulduğu teorileri, bilimsel olarak uyguluyoruz. Onlar, buldukları bağıntıların ilk basamağını oluşturdu. O günün şartlarında edinilen bulgulara, bugün yenileri ekleniyor ve bulunduğu şekliyle kalmıyor. Bugünlere kadar, matematikte birçok tez çalışmasıyla gelişim sağlandı.” dedi.

“Sayılar dans eder mi?” sorusuyla, öğrencileri beyin fırtınasına davet eden Koçak, “Pisagor’a göre; yerde, gökte ve müzikte sayıların dansı var. Hayatımızda öyle sayısal düzenler var ki ses tonumuz ve vücudumuzda da hiç düşünmediğimiz matematiksel değerler var. Bu değerler, somut olduğu gibi, soyut da olabiliyor.” şeklinde konuştu.

Konferansın son bölümünde; Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Yardımcı Doçent Doktor Nurettin Akçakale ve Müdür Yardımcısı – Öğretim Görevlisi Ayhan Milli, teşrifleri ve anlatımları üzerine Koçak’a teşekkür dileklerini sundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“MATEMATİK, DOĞANIN DİLİDİR”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir