AKÇAKALE, DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

featured

Gerede Meslek Yüksekokulunda bulunan Yaşayan Ayakkabı Müzesi için dünyanın en büyük botu hakkında bilgi edinen Dr. Öğretim üyesi Nurettin Akçakale, Ulambatur Büyük Elçisi Zafer Ateş ve elçilik görevlileri ile iletişime geçerek bot ile ilgili bilgi ve fotoğraflar elde ederek müzede sergilenmesini sağladı.

Kısa süre içinde istediğim bilgilerin geldi diyerek elçilik yetkililerine teşekkür eden Dr. Öğretim üyesi Nurettin Akçakale şu ifadelere yer verdi:

Dünyanın en büyük botu, Moğolistan’ın başkenti Ulanbator`un yaklaşık 50 km doğusundaki Cengiz Han Heykeli`nin de içinde bulunduğu Tsongzhin Boldog müze kompleksinde bulunmaktadır.

Söz konusu bot, gutal adı verilen, Moğolların deriden yapılma geleneksel botu şeklindedir. Gutalların Hunlar döneminden bu yana Moğollar tarafından kullanıldığı tahmin edilmekte olup, üzerindeki ince işlemeleri ve ayakucunun kıvrıklığı ile bilinmekte ve bugün halen Moğol geleneksel günlerinde ve geleneksel Moğol güreş müsabakalarında güreşçiler tarafından giyilmektedir.

Dünyanın en büyük gutalı, 6 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir. Botun yüksekliği ise 9 metredir ve bu üç katlı bir evin yüksekliğine eşdeğerdir.

Söz konusu botun yapımında 225 adet boğa derisi, 120 metrekare keçe, 4500 metre urgan, 180 metrekare (kanvas) keten bezi, tabanı için 13 metreküp tahta ve 300 litre yapıştırıcı kullanılmıştır.

Normal ayakkabılardan yaklaşık 195-200 kat büyük tasarlanan söz konusu bot, 45 metre boyundaki bir insanın boyuna orantılanarak giyebileceği büyüklüktedir.

Bu gutal (bot), 4,4 ton ağırlığında olup ancak dev bir araç tarafından bir yerden bir yere taşınabilmektedir. Şu anda, Tsongzhin Boldog kompleksinde ki bu Moğol botu, dünyanın en büyük botu olarak kabul ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
AKÇAKALE, DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir