KAZIM ÜNLÜOL’UN KALEMİNDEN: GERİ DÖNÜŞÜM

featured

Dikkat etmişseniz birçok ürünün, bilhassa süt ve benzeri yiyecek maddelerinin ambalajında geri dönüşümlü olduğu, ekonomiye tekrar kazandırılabileceği ibaresi vardır.

Pil ve benzeri maddelerin de açık çöplüklere bırakılmaması veya yakılmaması ikazları dikkat çeker. Bu örnekler çevre kirliliğini engelleme ve ekonomiye katkı amacını güder.

Yeryüzünde doğal olan hemen her şey geri dönüşüm kuralı üzerine var olmuştur. Hatta buna insanoğlunun yüzyıllar boyu şekli değişmeyen atıkları da dahildir. Onlar da zamanı gelince bir başka şekle dönüşecektir.

Dünyanın oluşumu devam etmektedir. bu oluşum sürecinde her şey aslına dönecektir. Doğumla yeryüzünde başlayan canlı hayatı ölümle yine yeryüzünde sona erer ama ölüm bir yok olma değildir. Canlıya şekil veren beden toprağa düştüğünde bir başka şekle; inorganik maddelere dönüşür. Aynı şekilde cansız maddeler de toprakta zamanla parçalanarak bir başka madde şekline dönüşmektedir. Bu parçalama işini ise toprakta, havada, suda her zaman var olan bir hücreli canlılar tarafından yapılmaktadır. Yani o koskocaman organizma gözle görülemeyen basit bir canlı tarafından parçalanarak bir başka madde şekline dönüştürülmektedir.

Bu temel kuraldır. Dönüşüm olmazsa hayat durur. Bu işlem belki de Yaratıcının “alemler” diye bildirdiği yeni alemlerin oluşumu şeklinde devam eder durur. Ta ki kıyamet denilen olay gerçekleşinceye kadar.

Kimilerine göre kıyamet yeryüzündeki tüm canlıların yok olacağı bir tabiat olayıdır veya dünyanın parçalanmasıdır. Belki de hala oluşumu devam eden dünya ve içinde bulunduğu galaksi tamamen yok olacaktır. Belki de sadece tüm canlılar yok olacak ve hayat yüzyıllar sonra yeniden şekillenmeye başlayacak, günümüzde olduğu gibi insanlar yine var oluşla ilgili varsayımlarını hipotezlerini anlatıp duracaklardır.

Aslında her şey rolle ilgilidir. Tüm canlılar kendilerine verilen rolü oynamaktan öteye geçememektedir. Bunu kavrayan oyuncuların insanlık için yapacağı bir şey vardır;

Adaleti sağlamak.

Tabi fiziki olarak hiç bir şey diğerine tamamen eşit değildir. Yine hayatın devamı için tüm canlılar besin zinciri içinde birbirine bağımlıdır. Birinin varlığı diğerinin var olması ile ilgili olmakla birlikte varlığın devamı için biri diğerini kullanmak zorundadır. O halde hayatın devamında adalet nasıl sağlanacaktır? Cevap bilinçli tüketimdir. İsraf etmemektir.

Bilinçli tüketimin temeli de üretmeye dayanır. Üretim yapmayan canlı sadece tüketirse bir süre sonra tüketecek bir şey bulamayacaktır. Bu sadece onun yok olması demek değildir. Ona bağlı hayat bulanlar da dolayısıyla hayat zincirinden kopacaklardır. Dönüşümün durması canlılar için kıyamettir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
KAZIM ÜNLÜOL’UN KALEMİNDEN: GERİ DÖNÜŞÜM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir