OTURUMDA İLK ETAP TAMAMLANDI

Uluslararası Gerede Sempozyumu’na, 07 Ekim 2013 Pazartesi günü (dün), Gerede Avni Akyol Öğretmenevi’nde başlandı.

Saat 09.00 itibariyle, açılışı gerçekleştirilen sempozyuma; TBMM Bolu Milletvekili-Divan Kâtip Üyesi Fehmi Küpçü, Gerede İlçe Kaymakamı Arslan Yurt, Gerede İlçe Garnizon Komutanı Arif Haktan Doğan, Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Hayri Coşkun, Ak Parti Gerede İlçe Başkanı Mustafa Allar ve daire amirleri de katıldı.

Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER), Gerede Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi işbirliğinde tertip edilen sempozyum oturumları öncesinde, Gerede Kültür ve Sanatı’nı masaya yatırmak üzere, akademisyenler bildiri sunumuna hazırlandı.

Oturumlara dinlenme molaları ile ara verilirken, sempozyumun önemine değin; Milletvekili Küpçü, Başkan Baygın, Bamer Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ve Rektör Coşkun, bilgiler kaydetti.

Araştırmalar kapsamında; Gerede’nin eski bir tarihi geçmişine dayandığı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla Gerede’nin medeniyetleri buluşturduğu bir konumda yer aldığı, İpek Yolu’na Gerede’den geçit verildiği, Osmanlı Devleti döneminde Gerede’nin önemli “beylikler” arasında olduğu, tarihi köken yönüyle milattan önce yaşayan Bitinya Uygarlığı’na kadar inilebildiği, Gerede’nin yurt içi ve dışında farklı yönlerden tanındığına işaretle; yayla ve kayak turizmi, derisi ve hafızlar diyarı gibi sosyal, ekonomik ve dini hayattan önemli noktaları doğrultusunda tanındığı şeklinde ön bildirimlerde bulunuldu.

Öğretmenevine ait salon girişinde, bilgilendirici tablolar da katılımcıların dikkatini çekerken, 140. Yıl ibaresi üzerinden, Osmanlı Devleti döneminde Gerede’de gerçekleştirilen faaliyetlerde dönemin padişahları tarafından verilen emir yazılarının da tarihsel sürece katkı sağladığı düşünülüyor.

30 Ekim 1873 tarihinde Padişah Abdülaziz’e ait bir emir yazısında; “Bolu ile Gerede arasında telgraf hattının yapılması ve masraflarının Hazine tarafından karşılanması” yönünde bir rapor kaydedildiği ve bu örnekle, Gerede’nin stratejik konumu gereği iletişim hattının ne derece önem taşıdığı anlaşılıyor.

Bugün de devam edecek oturumlarda, konusuyla Gerede’yi anlatacak toplam 53 bildirimin paylaşımını takiben, sempozyum tamamlanacak.

Türkiye ve diğer ülkelerin seçkin üniversitelerinden sayısı 75’e yakın akademisyen, katılımcı-dinleyici heyetiyle, araştırmalarını paylaşacak.

Tartışma havasında gerçekleştirilen oturum konularını, Gerede’nin tarihi ve kültürel değerleri ile tarihe karışacak zanaat ve sanatlar oluştururken, Gerede Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin de oturumları takip ettiği gözlemlendi.

Gerede Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin de görevlendirildiği sempozyum programında, toplam 14 oturum gerçekleştirileceği ifade edildi.

Oturumların bugün tamamlanmasıyla, Gerede Meslek Yüksekokulu Deri Ürünleri Sergisi ve Yaşayan Ayakkabı Müzesi’ne “ziyaret” etkinliği ile Gerede’nin önemli mekânları akademisyenlere tanıtılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
OTURUMDA İLK ETAP TAMAMLANDI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir