SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Karasu-Köstence Ro-Ro seferlerinin Sakarya ihracatını artırdığını açıkladı. Mayıs ayında ihracat yüzde 36,6 artarken, bazı sektörlerde düşüş yaşandı. İhracat 118 ülkeye yayıldı.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Başkanı Akgün Altuğ, Karasu ile Köstence arasında gerçekleştirilen karşılıklı Ro-Ro seferlerinin Avrupa ülkelerine ihracatı artırdığını duyurdu. SATSO tarafından yapılan açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından mayıs ayı ihracat verilerinin değerlendirildiği belirtildi.
Altuğ, Sakarya’nın mayıs ayı ihracatının bir önceki aya göre yüzde 36,6 arttığını, ancak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik bir düşüşle 509 milyon dolar seviyesine ulaştığını ifade etti. Yılın ilk çeyreğinde kümülatif ihracatın 2 milyar doları aştığını belirten Altuğ, mayıs ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörlerin otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, çelik, kimyevi maddeler ve makine aksamları olduğunu aktardı.
Altuğ, şehir ihracatının 25 ana sektörden 13’ünde geçen yıla kıyasla artış yaşandığını vurguladı. “Şehrimizin lokomotifi otomotiv endüstrisi, geçtiğimiz ay ihracatını yüzde 40 artırmasına rağmen, geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 20’lik bir düşüş gösterdi.” şeklinde konuştu. Makine ve aksamları ile çelik ve demir sektörlerinde ise yüzde 40’lık bir ihracat artışı kaydedildiğini belirtti.
Sakarya iş dünyasının mayıs ayında serbest bölgeler dahil olmak üzere dünyanın 118 noktasına ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Altuğ, en fazla ihracat yapılan ülkelerin İspanya, Polonya, Fransa, Birleşik Krallık ve İtalya olduğunu bildirdi. Altuğ, toplam 50 ülkeye ihracatın arttığını, 22 ülkeye yüzde 100’ün üzerinde, 9 ülkeye ise geçtiğimiz yıla oranla yüzde 50’nin üzerinde ihracat yapıldığını söyledi. Özellikle Romanya, Yunanistan, İsviçre ve Belçika gibi Avrupa ülkelerinde önemli artışlar yaşandığını ifade etti. “Bunda Karasu Limanımız ile Köstence arasındaki karşılıklı Ro-Ro seferlerinin etkisi büyük.” dedi.
Dış Ticaret Fazlası
Altuğ, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı dış ticaret verilerine de dikkat çekti. Sakarya’nın Nisan ayında ihracatının ithalatını karşılama oranının yüzde 100 olduğunu ve yılın ilk üç ayında yaklaşık 330 milyon dolar dış ticaret fazlası verdiğini açıkladı.
Dünyanın ciddi bir rekabet döneminde olduğunu belirten Altuğ, bu şartlar altında üretim yapmanın ve ihracat gerçekleştirecek büyümeyi sağlamanın önemini vurguladı. Küresel ticaretteki gerilimlerin ve gümrük tarifelerinin Türk iş dünyasını baskı altında bıraktığını ifade etti. Devletin finansmana erişimi kolaylaştırma yönündeki çabalarını gördüklerini belirten Altuğ, “İş dünyamızın rekabetçi kalması adına yeşil ve dijital dönüşüm başta olmak üzere birçok gelişmede ülkemizin entegre olması için çalışılıyor.” şeklinde konuştu.
Altuğ, uygun finansman kaynaklarının hayata geçirilmesinin ve istihdamı destekleyici politikaların gerekliliğine de değindi. “Kazancının çoğunu finansman giderlerine ayırmak zorunda kalan üreticimiz yeni yatırımlara yönelmekte zorlanıyor ve kapasitesini genişletemiyor.” dedi.
(Haber Merkezi)