Bartın Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi, “Bilim Kafe” etkinliklerinin ikincisini “aşk acısını dindiren şelale” olarak bilinen Ulukaya’da gerçekleştirdi. Etkinlik, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un babası Ali Rıza Tunç dahil birçok katılımcının ilgisini çekti.
Bartın Üniversitesi (BARÜ), bilimsel bilgiyi topluma etkili bir biçimde ulaştırmayı hedefleyerek Bilim Kafe etkinliklerine devam ediyor. Önceki etkinlik Amasra’da düzenlenirken, bu sefer Ulus’ta bulunan Ulukaya Şelalesi’nde bilim ve toplum bir araya geldi.
Doğada Bilim Konuşuldu
Etkinliğe Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, Ulus Kaymakamı Fırat Kadiroğlu ve emekli öğretmen Ali Rıza Tunç katıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hande Uyar Oğuz, Ulus’un turizme kazandırılmasının önemini katılımcılara aktardı. Açılış konuşmalarında doğa turizminin geliştirilmesinin gerekliliği vurgulandı.
Ulus Kaymakamı Fırat Kadiroğlu, “Turizmin yerel kalkınmaya etkisi açısından kurumlar arası iş birliği yapıyoruz. Bu etkinliğin ilçemizin doğal zenginliklerinin tanıtımına katkı sağlamasını umuyorum” dedi.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Akkaya ise, “Bu etkinlikte yeşilin maviyle birleştiği bir cennetteyiz. Bartın Üniversitesi olarak, saklı olan yerleri tanıtmak görevimiz” şeklinde konuştu. Akkaya, doğa turizminin geliştirilmesi için farkındalık artırmanın önemine dikkat çekti.
Dr. Öğr. Üyesi Hande Uyar Oğuz, Ulus’un Küre Dağları Milli Parkı içinde yer aldığını ve bu bölgenin flora açısından son derece zengin olduğunu belirtti. Uyar Oğuz, “Ulus’ta 1050 bitki türü bulunuyor, bunların 43’ü endemik. Ayrıca, 129 kuş türüyle orman kuşları bakımından Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisidir” dedi. Bu bölgenin tarihi ve arkeolojik değerlerinin de büyük önem taşıdığını vurguladı.
Uyar Oğuz, Ulus’un Batı Karadeniz kültür tur rotasına dahil edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Doğa temelli turizm faaliyetleri için büyük bir potansiyel var. Ulus, kültür, tarih ve doğa turizmi gibi 27 farklı aktiviteye ev sahipliği yapabilir” şeklinde konuştu.
Bakan Tunç’un Babasını Şaşırtan Hikaye
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un babası Ali Rıza Tunç, etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ulukaya Şelalesi’nin mitolojik hikayesini yeni öğrendiğini belirten Ali Rıza Tunç, “Çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz ama şelalenin hikayesini yeni duydum. Demek ki bilmediğimiz birçok şey var” dedi.
Rektör Akkaya, mitolojik hikayelerin yaşanmış olmasa da yaşanma ihtimali bulunan hikayeler olduğunu ifade etti. Batı Karadeniz’in saklı güzelliklerinden biri olan Ulus, katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılaştı. Program, soru-cevap kısmıyla sona erdi.
(Haber Merkezi)