GERKONSAN’IN AKIBETİ NE OLACAK?

ozlhbrGerede’nin ekonomik kalkınmasına katkı yapan, ilçenin en önemli fabrikası konumunda bulunan Gerkonsan A.Ş.’nin 17 Temmuz 2003 tarihinde özelleştirme ile satın alınması ve sonraki süreçte fabrikayı alan firmanın borcu nedeniyle Gerkonsan’ın tekrar satışa çıkmasıyla fabrikada üretim durdu.

Bir dönem 2000 işçinin alın terlettiği Gerkonsan’ı son satışta satın alan Bank Asya’nın fabrikada üretim yapıp yapmayacağı belirsizliğini koruyordu. 25 Milyon TL karşılığında satın alınan fabrikada satış işlemi üzerinden 9 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen makinelerin düğmesine basılmadı.

“Fabrika kuran fabrika” unvanı ile ün yapan Gerkonsan A.Ş.’deki bu belirsizlik “artık çalıştırılmayacak mı?” sorusunu da beraberinde getiriyor. Özelleşmesinin ardından Gerede ekonomisinde bir türlü canlanma hissettiremeyen büyük fabrikadaki bu sessizlik her geçen gün ilçe ekonomisini geriye götürüyor.

Tatlıses iddiası    

Gerkonsan A.Ş.’ye ilişkin geçen 9 aylık zaman zarfında bir çok iddia ortaya atıldı. Bu iddiaların en önemlisi ise ünlü ses sanatçısı İbrahim Tatlıses’in fabrikayı çalıştıracağına yönelik oldu. Gerkonsan A.Ş.’yi Bank Asya’dan aldığı iddia edilen Tatlıses’in Irak’ta büyük bir ihaleye girdiği ve bu ihalede ihtiyaç duyulan malzemeyi bu fabrikadan karşılayacağı ifade ediliyor.

Fabrikadan öte bir organize sanayi bölgesi alanına sahip olan Gerkonsan A.Ş. için yine bazı Rus işadamlarının da devrede olduğu iddiaları da gündemdeki sıcaklığını koruyor. Ancak gerçek şu ki; 9 aydır çalışmayan fabrika Gerede’de ekonomiyi kötü yönde etkiliyor.

GerkonsanNeler yapılmıyor ki?

Gerede’nin en büyük fabrikası konumundaki Gerkonsan A.Ş.’de çelik konstrüksiyon alanında yapılan işlemlere bakıldığında 9 aydır çalıştırılmaması ‘fabrikaya adeta yazık oluyor’ dedirtiyor. Gerkonsan A.Ş.’de yapılabilecek işlemler özetle şöyle: Ağır çelik konstrüksiyon imalatı, HRSG kazan imalatları, her türlü fabrika binaları, sanayi tesisleri, ambar binaları, hangarlar, atölye binaları, demiryolu ve karayolu köprüleri, büyük tonajlı vinç köprüleri, liman vinçleri, gezer köprü vinçleri, döner tablalı vinçler, radyo, TV anten direği ve kuleleri, her çeşit konveyör köprüleri, demiryolu vagonları, depolama tankları, silolar, bunkerler, konteyner, araç kasaları çekici ve treyler şaseleri, karıştırıcılar, seperatörler, siklonlar, değirmenler (kurutma, fırın, kömür değirmenleri), cebri borular, baraj kapakları, vanalar, kalıplar, nakil helezonları, fanlar ve diğer teknolojik teçhizat, döner fırın mantoları, gemi ambar kapakları…

Büyük fabrika!

Gerkonsan Çelik Konstrüksiyon, Teçhizat ve Makine İmalat Fabrikası 1977 yılında ülke kalkınmasının temel taşı olan sanayi tesislerinin ve fabrikaların imalatını yapmak üzere kurulmuş, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun önde gelen bir kuruluşu konumunda.

Yaklaşık 900 dönüm arazi üstünde kurulu olan Gerkonsan Çelik Konstrüksiyon, Teçhizat ve Makine İmalat Fabrikası 56.000 metrekare üstü kapalı fabrika binaları, 32.000 metrekare açık imalat sahası, stok sahaları, sosyal, idari ve yardımcı tesisleri ile her türlü imalat ihtiyacına karşılık verecek yeterliliğe sahip.

Yıllık 30.000 ton çelik konstrüksiyon ve 6.000 ton teknolojik imalat üretim kapasitesine sahip olan fabrika, uluslararası standartlardaki üretim ve 30 yılı aşkın referansları ile Türk ve dünya imalat sanayinde tercih edilen bir kuruluş olma özelliğine sahip.

Ürettiği endüstriyel ürünler ile kalitesini tüm dünyaya kabul ettirmiş olan fabrikanın ürünleri Arjantin’den Yemen’e, İsveç’ten Filipinler’e, Sudan’dan İtalya’ya kadar tüm dünyada kullanılıyor ve fabrika satışı gerçekleşmeden önce üretilen ürünlerinin %80’i yurt dışına ihraç ediliyordu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
GERKONSAN’IN AKIBETİ NE OLACAK?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir