ATIK YAĞ GETİRENE BULAŞIK DETERJANI

featured

Atık yağ getirene bulaşık deterjanıGerede’de 2015 yılında 5 litre atık yağ getiren vatandaşa sıvı bulaşık deterjanı verilecek. Gerede Belediyesi Veteriner Hekimi Hüseyin Bal, atık yağların doğaya ve çevreye zararını engellemek için 2013 yılında yaptığımız sözleşmenin faydasını gördüklerini belirterek bir nebze atık yağ dahi olsa doğaya atılıp zararını engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Kullanılmış bitkisel atık yağlar, atık su kirliliğinin %25’ini oluşturmaktadır. Bir litre atık yağın lavabolardan dökülmesi, bir milyon litre içme suyunu kullanılamaz hale getirmekte ve yüzey sularında yaşayan canlı hayatını tehlikeye sokmakta, lavabolara dökülen atık yağlar iletim sistemlerinde birikerek boru kesitlerini daraltmakta ve kanalizasyon sistemlerinde tıkanmalara sebep olmaktadır.

Gerede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans alarak yetkilendirilmiş firmanın 2013 yılında yapılan protokolle belediye ve gerekli esnaflarla sözleşme imzalanarak bitkisel atık yağların mevzuata uygun uzaklaştırılması veya geri kazanımı amaçlandı. Bu çerçevede atık yağların kanalizasyon ve toprağa karışmasının engellenmesi için Gerede Belediyesi Ezici Dha Yağ Toplama firması ile 2013 yılında imzaladığı anlaşma ile 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve Bitkisel Atık Yağların Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde bitkisel yağların atılması yasallaşmış ve lisanslı firma olan Ezici Dha Firması ile sözleşme yapıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gerede Belediyesi Veteriner Hekimi Hüseyin Bal, atık yağların doğaya ve çevreye zararını engellemek için 2013 yılında yaptığımız sözleşmenin faydasını gördüklerini bir nebze atık yağ dahi olsa doğaya atılıp zararını engellemeye çalıştıklarını söyledi.

2013 yılında belediyenin Ezici Dha Firması ile atık yağların toplanması noktasında anlaşma yaptıklarını hatırlatan Hüseyin Bal,                 “Su ve toprak kirliliğinin önlenmesi amacıyla bitkisel atık yağların ayrı toplanması için, 2013 yılında belediyemiz, atık yağ oluşumuna sebep olan lokanta, büfe ve işletmeleri denetlemekte, ruhsat aşamasında olan işletmelere ise bitkisel atık yağlarını kaynağında ayrı biriktirmeleri için lisanslı firma ile sözleşme yapmaları sağlanmıştır. Bu çerçevede vatandaşlar tarafından da 5 litre atık yağ getirene 1 litre Ayçiçek yağı kampanyası yapıldı ve bu kampanya ile de 2013 yılında 2 bin litre yağ toplandı. 2014 yılının verilerini de yakın zamanda açıklayacağız” diye konuştu.

Toplanan yağlar bazı ayrıştırma ve işlemlerden geçirildikten sonra ülke ekonomisine kazandırıldığını söyleyen Hüseyin Bal, “Ayrıştırma sonrası sabun yapımı ve tekrar dizel yakıt olarak kullanılabiliyor. Bu da ülke ekonomisine katkı sağlarken insan hayatına da olumsuz etkisini azaltıyor. Lisanslı firmalarca toplanan bitkisel atık yağlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı teknik esaslar doğrultusunda Biyodizel, Sağlık Bakanlığı’nın izniyle sabun, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın izniyle yemlik olarak geri dönüştürülebilmektedir. Geri dönüşümü yapılamayanlar çimento fabrikalarında ek yakıt olarak kullanılmaktadır’’ dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ATIK YAĞ GETİRENE BULAŞIK DETERJANI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir