Bolu’da kış mevsimiyle birlikte balık tezgâhlarında yoğunluk artarken, vatandaşların en çok yanıldığı konulardan biri de balığın taze veya bayat olup olmadığını anlamak oluyor.
Tecrübeli balıkçı İlhan Başaran, tazelik konusunda yapılan hatalara dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Başaran’a göre, balığın gözüne bakmak tazelik göstergesi değil.

“İstavrit Kıvrıksa Tazedir”
İstavritin tazeliğinin renginden ve yapısından anlaşılabileceğini belirten Başaran, şu ifadeleri kullandı:
“İstavrit kırmızıysa, rengi parlıyorsa ve balık kıvrıksa tazedir.”
Ayrıca, pazar tezgâhlarındaki balık fiyatlarının da çeşitliliğe göre değişkenlik gösterdiğini dile getirdi.
Mezgitte Patlak Karın Alarm Veriyor
Mezgitin oldukça hassas bir balık türü olduğunu belirten Başaran, bayat balığın kolayca ayırt edilebildiğini söyledi.

“Mezgit çok hassastır. Bayat olduğu zaman karınları patlar. Eğer balığın karnı patlaksa bayattır, o şekilde almayın.” sözleriyle vatandaşları uyardı.
“Gözüne Bakıp Anlayan Yalan Söyler”

Balığın tazeliğinin gözle anlaşılmadığını vurgulayan Başaran, şu açıklamalarda bulundu:
“Tazelik, balığın gözüyle alakalı değildir. Ben balığın gözüne bakıp tazeliğini anlarım diyen yalan söyler. Mezgit patlak değilse tazedir. Bayatladığı zaman darmadağın olur. Mezgittin hiçbir yerinde yara olmaması lazım.”
(Haber: Sezai Ozan Dolgun)

















