Çorum’un Oğuzlar ilçesinde kadınlar, asırlık gelenek olarak kabul edilen imece usulü ile kışlık yufka hazırlıklarına başladı.
Türkiye’nin ceviz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşılayan Oğuzlar’da, kadınlar her yıl eylül ayı sonunda başlayan ceviz hasadı öncesinde kış boyunca tüketecekleri yufkayı pişiriyor.
Kışlık yufka hazırlığı sırasında kadınlar, her gün bir kişi için yufka pişirerek birbirlerine destek olmaktadır. Yufkanın pişirildiği tandırda, geçen yılki ceviz hasadından artan kabuklar yakacak olarak kullanılıyor.
Oğuzlar Belediye Başkanı Mustafa Cebeci, ilçelerinde yıllardır sonbahar aylarında geleneksel olarak yufka yapıldığını belirtti. Kadınların toplanıp imece usulü ile saç yufkası yaptığını ifade eden Cebeci, yapılan yufkanın yıl boyunca tüketildiğini vurguladı. Ayrıca, belediyenin her mahallede yaptığı tandırlarda komşuların bir araya gelerek asırlardır süren imece usulü kış hazırlıklarını devam ettirdiklerini belirtti.
İmece usulü yufka hazırlayan kadınlardan Semra Buruk, komşularıyla her gün bir araya gelerek kış hazırlığı için sırayla ekmek yaptıklarını söyledi.
(AA)