1. Haberler
  2. Genel
  3. Düzce’de Yavru Kukumavlar Doğaya Dönmek İçin Gün Sayıyor

Düzce’de Yavru Kukumavlar Doğaya Dönmek İçin Gün Sayıyor

duzcede yavru kukumavlar dogaya donmek icin gun sayiyor w2gqDsRJ.jpg

Düzce’de vatandaşlar tarafından bitkin halde bulunan 5 yavru kukumav, özel bakım ile hayata döndürüldü. Anne şefkatiyle beslenen ve tedavileri tamamlanan bu minik baykuşlar, şimdi ait oldukları doğaya dönmek için gün sayıyor.

Alınan bilgilere göre kuşlar Düzce’nin merkez ve Çilimli ilçelerindeki ormanlık alanlarda bulundu. Henüz bir aylık olan ve uçma yetisi bulunmayan yavrular için Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) veteriner hekimleri Murat Ünlü ve Zeynep Hızal seferber oldu.

Uçmaya Hazır Durumdalar

Yaklaşık bir ay süren bakım sürecinde yavrular, veteriner hekimler tarafından anne şefkatiyle elle beslendi. Ayrıca, yavruların genel sağlık taramaları ve rehabilitasyon süreçleri titizlikle gerçekleştirildi. Ektoparazit tedavileri de yapılarak, bit ve kenelerden arındırıldılar. Yapılan özverili çalışmalar sonucunda, yavru kukumavlar tamamen sağlıklı bir şekilde olgunlaşarak doğada kendi başlarına hayatta kalabilecek duruma geldi.

Kukumav Hakkında Bilgiler

Veteriner Hekim Murat Ünlü, kukumavların en küçük baykuş türlerinden biri olduğunu belirtti. Ünlü, “Bu baykuşlar merkezden ve Çilimli ilçesinden geldi. Toplam 5 tane geldi. Bulan vatandaşlar, yaralı ve hasta olduklarını söylediler, kurumumuza ulaştırdılar. Bir aylık rehabilitasyon sürecini tamamladık. Bu baykuşların boyları 20 santimetreye kadar uzuyor. Kahverengi tüylerinin üzerinde beyaz benekler var. Bu baykuşun cüssesi küçük olsa da pençeleri kuvvetli ve güçlü. Bu pençeleri sayesinde avlanabiliyor. Bu tür baykuşlar, böceklerle ve küçük memelilerle besleniyor” diye konuştu.

Özel Bakım Süreci

Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yavru baykuşlarımız bize geldiklerinde uçamıyorlardı. Yumurtadan yeni çıkmış ve yavru tüyleri vardı. Bu kuşlar daha çok kırsal ve yeşillik alanlarda, insana yakın yerlerde yaşıyor. Ormanlık alanları fazla tercih etmiyorlar. Bu nedenle insanlar bu baykuşlara sıkça rastlıyor. Vatandaşlar, yavruların annelerinin olmadığını ve muhtaç olduklarını bildirdiler. Biz de bir aylık rehabilitasyon sürecini tamamlayarak, kuşlarımızı ellerimizle besledik. Ektoparazit tedavisini yaptık. Şu an bağışıklık sistemi güçlendi. Beyaz tüyleri gitti, yerine genç tüyler geldi. Bu kuşlar uçmaya da hazır. Önümüzdeki günlerde inşallah doğaya salacağız.”

Yaban Hayatında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Murat Ünlü, vatandaşlara önemli bir uyarıda bulundu. Özellikle bahar aylarında yaban hayattaki yavru hayvanların sıkça görüldüğünü belirten Ünlü, bu canlıların her zaman yardıma muhtaç olmadığını vurguladı. “Bazen bu kuşlar antrenman yaparak uçmayı öğreniyor, alçak uçuş yapıyorlar. Böyle durumlarda vatandaşlar, hayvanlara dokunmasınlar. Eğer bitkin, halsiz veya baygın halleri yoksa, vatandaşlar uçamıyor diyerek bu kuşları alıp bize getiriyorlar ancak bu durum canlılara zarar veriyor. Yuvadan uçan kuşlar, anne ve babaları tarafından birkaç gün besleniyorlar. Bu süreçte de uçma antrenmanları yaparak kendilerini hayata hazırlıyorlar. Bu nedenle yaban hayatında buldukları canlılara dokunmasınlar.”

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Düzce’de Yavru Kukumavlar Doğaya Dönmek İçin Gün Sayıyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip