Eskişehir’de yaşayan Ömer ve Sevim Gündoğmuş çifti, yıllardır el ele vererek yün yorgan ve yastık işini yaşatmaya çalışıyor.
Eskişehir’de 49 yıllık evli Ömer ve Sevim Gündoğmuş çifti, ilerlemiş yaşlarına rağmen yok olmaya yüz tutmuş yün yorgan ve yastık işini el ele vererek yaşatmaya çalışıyor. Çiftin hem işindeki dayanışması hem de evliliklerindeki hoşgörü, çevrelerine örnek oluyor.
Uzun Yıllar Süren Bir Meslek
76 yaşındaki Ömer ve 71 yaşındaki Sevim Gündoğmuş, yıllardır yorgancılık yapıyor. Ömer Gündoğmuş tarafından gerçek eğrilen yünlerle doldurulan yorganlar, eşi Sevim Gündoğmuş tarafından titizlikle dikiliyor. Evliliklerinin ilk yılından itibaren aynı dükkânda çalışan Gündoğmuş çifti, uyumlu çalışma sistemleriyle çevrelerine ilham kaynağı oluyor.
Yün Yorgan ve Yastık İşlemenin İncelikleri
İşinin inceliklerini anlatan Ömer Gündoğmuş, yün yorganın sağladığı faydaları vurguladı. Gündoğmuş, “Yün yorgan, kişiye daha kaliteli uyku sunuyor” derken, piyasalarda elyaf yorganların yaygın olduğunu belirtti. Eski yorgan ve yastıkların içindeki yünleri işlemesinin ardından, bunları yeniden yorgan ve yastıkların içine doldurduğunu ifade etti. Maddi durumu olmayan vatandaşlara daha uygun fiyatlarla hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.
Geleneksel Meslek Tehlikede
Gündoğmuş, mesleğinde ustaların kalmadığını ve bu zanaatın kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. “40 sene önce Kuyumcular Çarşısı’nda bir yorgancı dükkânımız vardı. O zamanlar babamızın yanında yetiştik. Şimdi bu işler bize kaldı. Ben bu işi ölünceye kadar devam ettireceğim” dedi. Gündoğmuş, çırak olmamasına rağmen talebin fazla olduğunu belirterek, “İnsanların eskiye dönüş hevesi var” ifadesini kullandı.
Günlük Çalışma Düzeni
Gündoğmuş, “Günde 1 tane dikiyorum, 10 yorgan geliyor” diyerek iş yoğunluğuna dikkat çekti. Doğal malzemelerin sağlık açısından daha iyi olduğunu vurgulayan Gündoğmuş, elyafın sağlıksız bir madde olduğunu belirtti. Yorgan dikimi sırasında eşinin de kendisine yardımcı olduğunu ve birlikte çalışmanın kendilerine keyif verdiğini ifade etti.
Dayanışma ve İş Ahlakı
Sevim Gündoğmuş, “Ben genelde dikiş dikiyorum, o yorgan dikişlerini yapıyor” diyerek eşinin işine katkıda bulunduğunu belirtti. 12 yaşından beri dikiş diktiğini ve evliliklerinden sonra yorgan işine yöneldiklerini söyledi. “El ele verip mesleği ilerletmeye çalışıyoruz ama yaşımız ilerlediği için zorlanıyoruz” diyen Sevim Gündoğmuş, genç nesilde dikiş becerisinin azaldığını da dile getirdi.
(İHA)